Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Neljä yri­tys­tä lo­pet­ta­nut yh­teis­työn­sä Kärk­käi­sen kanssa – Fazer seuraa ti­lan­net­ta tar­kas­ti

Useat suomalaiset yritykset ovat lopettaneet yhteistyönsä Tavaratalo J. Kärkkäinen Oy:n kanssa.

Arkistokuva Kärkkäisen Ylivieskan myymälästä.
Arkistokuva Kärkkäisen Ylivieskan myymälästä.
Kuva: Uusitalo Heikki

Useat suomalaiset yritykset ovat lopettaneet yhteistyönsä Tavaratalo J. Kärkkäinen Oy:n kanssa. Verkkojulkaisu Uusi Suomi kertoi tiistaina kustannusosakeyhtiö Tammen lopettaneen yhteistyönsä Kärkkäisen kanssa.

Aiemmin yhteistyönsä ovat lopettaneet Finlayson, Fiskars ja Otava.

Kalevalle Tavaratalo J. Kärkkäinen Oy:n toimitusjohtaja ja omistaja Juha Kärkkäinen ei halunnut kommentoida asiaa millään tavalla. Keskiviikkona julkaistussa KauppaSuomi-lehden artikkelissa hän kuitenkin toteaa, että on ikävää, kun Kärkkäisen nimeen on tahrittu ääriajattelun leima.

– Meillä on toki vahvat mielipiteemme ja liikeyrityksenä uimme vahvasti valtavirtaa vastaan, mutta ääriajattelijoita emme ole niin kuin media yrittää meitä leimata. Toimimme reilusti kaikkia osapuolia kunnioittaen Suomen lakien mukaisesti, Kärkkäinen vakuuttaa KauppaSuomi-lehdessä.

Syytökset Kärkkäisen yhteyksissä uusnatseihin ja vihapuheista saadut tuomiot on saanut monen suomalaisen yrityksen ainakin pohtimaan yhteistyön lopettamista.

Fazer seuraa tilannetta tarkasti

Fazer kertoo Kalevalle, että yritys ei toistaiseksi ole tekemässä Kärkkäisen asiakkuuteen liittyviä toimenpiteitä, mutta seuraavansa tilannetta tarkasti.

Viime huhtikuussa Fazer antoi J. Kärkkäinen Oy:lle varoituksen lopettamisesta. Viestintä- ja brändijohtajan Ulrika Romantschukin mukaan varoitus annettiin, koska KauppaSuomi-lehdessä oli huhtikuussa julkaistu useita ihmisarvoja loukkaavia kirjoituksia.

– Tietoomme ei ole tullut, että tällaisia kirjoituksia olisi julkaistu varoituksen antamisen jälkeen. Hyvän liiketavan mukaisesti olemme kunnioittaneet antamamme varoituksen ehtoja.

Lokakuun lopussa Fazer on pyytänyt Juha Kärkkäiseltä selvitystä julkisuudessa esillä olleista yhteyksistä Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen, Magneettimediaan sekä Pohjoinen Perinne ry:hyn.

– Olemme myös edellyttäneet yrityksen ja sen pääomistajan sanoutuvan julkisesti irti arvojemme ja eettisten periaatteidemme vastaisesta toiminnasta. Kärkkäinen on julkaissut vastauksensa edellä mainittuihin kysymyksiin sekä KauppaSuomi-lehdessä että tavarantoimittajille toimitetussa kirjeessä.

Kärkkäinen on lupausten takana

KauppaSuomi-lehdessä Kärkkäinen toteaa kannattavansa ihmisten tasapuolista kohtelua, ja ettei ole rasisti.

– Minä en tue enkä ole mukana missään äärijärjestössä. Kaikki poliittisten ryhmien toiminta on lopetettu myös Kärkkäisen tiloissa. Näiden lupausten takana on myös J. Kärkkäinen Oy -yritys omistajineen. Kärkkäinen sanoo.

Uudelle Suomelle pyöristään tunnettu Helkama puolestaan on aiemmin kertonut, että se on erittäin todennäköisesti päättämässä yhteistyön Kärkkäisen kanssa.