NBA-seu­ra Bucks johti his­to­rial­lis­ta boi­kot­tia Poh­jois-Ame­ri­kas­sa – Ot­te­lui­ta pe­rut­tiin lu­kui­sis­sa lii­gois­sa

NBA-joukkue Milwaukee Bucks johti Suomen aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä boikottia, jolla haluttiin ottaa kantaa Amerikan mustan väestön kokemaan rasismiin.
NBA-joukkue Milwaukee Bucks johti Suomen aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä boikottia, jolla haluttiin ottaa kantaa Amerikan mustan väestön kokemaan rasismiin.
Kuva: JOHN G. MABANGLO

Pohjois-Amerikan urheilun ammattilaisliigoissa koettiin ennennäkemätön boikottiaalto keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa. Dominoefekti käynnistyi koripalloliiga NBA:sta, kun Milwaukee Bucks kieltäytyi pelaamasta pudotuspeliotteluaan Orlando Magicia vastaan. Bucksin päätös johti lopulta useiden otteluiden perumiseen eri urheilusarjoissa keskiviikkona paikallista aikaa.

Bucksin pelaajat boikotoivat ottelua uusimman Yhdysvalloissa julki tulleen vakavan poliisiväkivaltatapauksen vuoksi. Poliisi ampui mustaa miestä seitsemän kertaa sunnuntaina Wisconsinin Kenoshassa. Ampumisen uhri Jacob Blake on sairaalahoidossa, ja hän on ampumisen vuoksi halvaantunut vyötäröstä alaspäin.

Milwaukee sijaitsee juuri Wisconsinissa.

– Olemme nähneet kotiosavaltiossamme Wisconsinissa kauhistuttavan videon siitä, miten poliisi ampuu Kenoshassa Jacob Blakea seitsemän kertaa takaapäin. Poliisiväkivalta ei ole loppunut muutospyynnöistä huolimatta, joten emme pysty keskittymään nyt koripalloon, Bucks-pelaajat kertoivat lausunnossaan.

Myös kaksi muuta NBA:n pudotuspeliottelua peruttiin keskiviikolta ja siirrettiin myöhempään ajankohtaan. Tosin koko kauden jatkuminen saattaa olla vaakalaudalla, sillä seurojen hätäkokouksessa läntisen konferenssin mahtijoukkueet Los Angeles Lakers ja Los Angeles Clippers äänestivät koko NBA-kauden lopettamisen puolesta. Muut seurat äänestivät kauden jatkamisen puolesta.

NBA:n kanssa boikottirintamaan liittyivät jalkapalloliiga MLS, baseballin MLB-liiga, naisten koripalloliiga WNBA sekä New Yorkissa käynnissä oleva tennisturnaus Western & Southern Open.

Tenniksen turnausjärjestäjät ilmoittivat, että pelit jatkuvat yhden välipäivän jälkeen perjantaina. Turnausjärjestäjien ilmoitus keskeyttää pelit tuli sen jälkeen, kun naistenniksen kärkinimiin kuuluva japanilainen Naomi Osaka päätti vetäytyä välieräkamppailusta belgialaista Elise Mertensiä vastaan. Osaka halusi pelaamattomuudellaan osoittaa tukensa Blakelle.

– Mustana naisena minusta tuntuu siltä, että käsillä on nyt paljon tärkeämpiä asioita kuin se, että ihmiset katselisivat minun pelaavan tennistä, Osaka totesi.

Jääkiekkoliiga NHL ei sen sijaan osallistunut laajaan boikottirintamaan. NHL:n pudotuspeliotteluita pelataan Kanadan puolella Edmontonissa ja Torontossa, mutta siitäkin huolimatta päätöstä hämmästeltiin laajasti.

– Meidän ei pitäisi olla täällä. NHL:n olisi pitänyt perua ottelunsa. Meidän pitäisi tukea paljon enemmän Black Lives Matter -liikettä. Jääkiekon katsomisen sijaan nyt pitäisi käydä perheiden kanssa keskusteluja asiasta. Olen pettynyt, että puhumme tänään jääkiekosta, entinen NHL-maalivahti ja nykyinen kiekkoasiantuntija Kelly Hrudey lausui videolla.