Tilaajille

Näyt­te­li­jä Timo Rei­ni­kan Andrén herkkä kaari tekee isän pie­nek­si – Oulun teat­te­ri tarttui tär­keään ja hienoon näy­tel­mään, joka pu­hut­te­lee ympäri maail­maa

Velmu ranskalainen dramaatikko Florian Zeller hautoo jotain Oulussakin, se on varma.

Velmu ranskalainen dramaatikko Florian Zeller hautoo jotain Oulussakin, se on varma. Mikko Korsulaisen ohjaama Isä-esitys tarjoaa sellaisia inhimillisiä oivalluksia muistisairaan kokemuksesta, joihin mikään diagnostiikka tai lääketieteen latina eivät ylety.

Florian Zellerin Isä on ihailtavan nerokkaasti, sydämellä ja häiritsevästi kirjoitettu näytelmä muistisairaasta Andrésta, tyttärestä Annesta ja lähipiiristä. Häiritsevästi siksi, että se tempaisee katsojan näennäisen ulkopuolisuuden ja välinpitämättömyyden laiskasta ja turvallisesta olotilasta sisään etenevän muistisairauden absurdisti kallistelevaan maailmaan. Tämä esitys huutaa tulla nähdyksi.

Jotain tuo velmu ranskalainen dramaatikko Zeller hautoo, se on varma. Kun kirjailija sitten alkaa juonia, repliikit muuttuvat uskottavuudessa huteriksi ja roolihenkilöt monikasvoisiksi. Florian Zeller on kirjoittanut muistisairauden tekstin sisään niin, että pian joka tyyppi katsomossa epäilee kuulohavaintojaan ja lähimuistiaan. Yleisö on hetkittäin ylen hämmentynyt yhdessä Timo Reinikan näyttelemän Andrén kanssa.