Na­vi­gaat­to­rien ka­me­ra­va­roi­tin saa­te­taan kieltää

Navigaattorin antamat varoitukset tolppakamerasta on kielletty muun muassa Norjassa ja Ranskassa.

Suomessa navigaattori saa ainakin toistaiseksi varoittaa tolppakameroista, mutta tulevaisuudessa asia voi olla toisin.
Suomessa navigaattori saa ainakin toistaiseksi varoittaa tolppakameroista, mutta tulevaisuudessa asia voi olla toisin.
Kuva: Tapio Maikkola

Navigaattorin nopeusvalvontakameroiden varoitusjärjestelmän laillisuudesta on Euroopassa erilaisia tulkintoja. Suomessa navigaattori saa ainakin toistaiseksi varoittaa tolppakameroista, mutta tulevaisuudessa asiat voivat olla toisin.

Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvos Kimmo Kiiski pitää tulkintaa vaikeana. Hänen mukaansa asia tulee nousemaan esille, kun tieliikennelakia tarkistetaan seuraavan parin kolmen vuoden aikana.

”Paljastinlaite on laite, joka on tarkoitettu tieliikenteen valvontalaitteen paljastamiseen. Jos navigaattoria käytetään tieliikenteen valvontalaitteen paljastamiseen, niin silloin ollaan ainakin lähellä lain harmaata aluetta.”

Navigaattorin antamat varoitukset tolppakamerasta on kielletty muun muassa Norjassa. Ranskassa navigaattorin käyttämisestä nopeusvalvontakameran havainnointiin voi saada jopa 1 500 euron sakon.

”Meillä on tulossa tieliikennelain kokonaisuudistus. Kun paljastinlaitelaki on säädetty, navigaattori ei ole ollut yleinen laite.”

Liikkuvan poliisin tiedottaja ylikonstaapeli Teemu Äikäs näkee nykyisen käytännön muuttuvan, jos nopeusvalvontakamerat lisääntyvät.

”Asia olisi toinen, jos jokaisessa tolpassa olisi kamera. En näe kiellolle mitään syytä tässä vaiheessa. Onko navigaattorin varoitukset sitten moraalisesti oikein, siitä voi jokainen itse päättää mielessään.”