Lukijalta
Mielipide

Nallikarin kaava-alueen hankkeiden toteutuminen ei edellytä metsän kaatamista – Hietasaaren virkistysmetsän hakkuut hätiköityjä?

Oulun kaupunki aikoo pikimmiten hakata usean hehtaarin laajuisen luontoarvoiltaan arvokkaan metsäalueen Hietasaaresta.

Talvinen näkymä Hietasaaressa. Arkistokuva.
Talvinen näkymä Hietasaaressa. Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun kaupunki aikoo pikimmiten hakata usean hehtaarin laajuisen luontoarvoiltaan arvokkaan metsäalueen Hietasaaresta. Mustasalmen eteläpuolella Vaaskiventien ja jousiammuntakentän välissä sijaitsevalle alueelle on vahvistetussa asemakaavan muutoksessa osoitettu uusi siirtolapuutarha- ja palstaviljelyalue, kaupallisia puutarhatoimintoja ja muutamia huviloita.

Tilanne herättää kysymyksiä. Ovatko suunnitelmat kaupunkiviljelyalueesta edelleen voimassa? Ovatko suunniteltuja toimintoja toteuttavat yrittäjät ja rahoitus tiedossa?

Hakattavan metsän paikalle ollaan siirtämässä ne nykyiset palstaviljelyalueet, jotka jäisivät Hietasaareen suunnitellun huvipuiston alle. Metsän kaato vaikuttaa tässä tilanteessa hätiköidyltä. Metsäpohjan muuttaminen viljelykelpoiseksi maa-alueeksi vaatii mittavia raivaus-, maanrakennus- ja maansiirtotöitä. Tämä maksanee lähemmäs miljoona euroa.

Ohjataanko näihin rakennustöihin todellakin tällaisia summia nyt, kun kaupunki suunnittelee 50 miljoonan euron säästötoimenpiteitä ja yt-neuvotteluja? Siirtyvätkö suunnitelmat alueen rakentamisesta sittenkin hamaan tulevaisuuteen? Hakataanko metsä hätäisesti, muiden toimien jäädessä avoimiksi?

Akuutin uhan alla on yksi tärkeistä, mutta kaupunkialueella harvoista laajemmista lähimetsäalueista, johon pääsee vaikkapa keskustasta kävellen tai pyöräillen.

Metsä on osa oululaisten omaa tärkeää virkistysaluetta, jossa myös turistit käyvät. Siitä nauttivat koiranulkoiluttajat, maastopyöräilijät, suunnistajat, retkeilijät ja erityisryhmät. Metsällä on suuri potentiaali opetuskäyttöön kuten lintu-, sieni-, villiyrtti- ja kasviretkiin.

"Hietasaaren palstaviljelijöiden yhdistys monen muun tahon kanssa on nimenomaan vastustanut metsän raivaamista pelloksi, eikä ole vaatinut viljelyn jatkumista juuri Hietasaaressa."

Oulun kasvilajistoltaan rikkaimmat alueet sijaitsevat Hietasaaressa. Kaava-alueen valmistelussa alueen linnuston selvitys jäi vajavaiseksi.

Tärkeitä ja uhanalaisia lintulajeja jäi huomioimatta. Metsäalueen pirstominen hakkuilla ja rakentamisella vähentää muun muassa alueella viihtyvien harvinaisten valkoselkä- ja pohjantikan sekä erittäin uhanalaisten hömötiaisen ja viherpeipon elinympäristöjä.

Nykyiset palstat ovat olleet jo vuosia vajaakäytöllä. Onko kaupunki selvittänyt nykyisten palstaviljelijöiden halukkuutta siirtyä uudelle alueelle tai potentiaalisten uusien viljelijöiden löytymistä?

Kuka toteuttaa siirtolapuutarha-alueen rakentamisen? Mikseivät kaavoittajat suunnitelleet korvaavaa aluetta toisaalle, vaan päättivät uhrata virkistysmetsän? Hietasaaren palstaviljelijöiden yhdistys monen muun tahon kanssa on nimenomaan vastustanut metsän raivaamista pelloksi, eikä ole vaatinut viljelyn jatkumista juuri Hietasaaressa.

Nallikarin kaava-alueen hankkeiden toteutuminen ei edellytä metsän kaatamista. Menetettyä virkistysmetsää ei saada takaisin. Suunnitelmiin tulee ottaa aikalisä.

Jari-Petteri Suutari

varapuheenjohtaja

Elina Rönkä

hallituksen jäsen

Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys

Katja Lehtola

puheenjohtaja, Hietasaaren-Toppilansaaren asukasyhdistys

Ari-Pekka Auvinen

puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys

Kalle Hellström

puheenjohtaja, Oulun Hietasaaren palstaviljelijät

Heidi Niemi

puheenjohtaja, Maahinen - Oulun seudun Maan ystävät

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.