Varoitus: Ajokeli on monin paikoin edel­leen huono tai jopa erit­täin huono

Nä­kö­kul­ma: Koskaan ei voinut tietää, mitä Stephen Elop ajat­te­li

Nokiaa suurella kohulla johtanut, yhtiön kännykkäyksikön kanssa Microsoftille siirtynyt Stephen Elop lähtee myös Microsoftin leivistä.

Stephen Elop lähtee Microsoftilta.
Stephen Elop lähtee Microsoftilta.
Kuva: Pekka Ala-aho

Mobiilimaailman Troijan hevosen tarina kesti neljä ja puoli vuotta.

Nokiaa suurella kohulla johtanut, yhtiön kännykkäyksikön kanssa Microsoftille siirtynyt Stephen Elop lähtee myös Microsoftin leivistä.

MS ilmoitti keskiviikkona ylimmän johtonsa organisaatiomuutoksista, joiden tuloksena myös Elop siirtyy pois yhtiön palveluksesta ”muutosvaiheen jälkeen”. On siis oletettavaa, että toimitusjohtaja Satya Nadella näytti Elopille tylysti ovea.

– Tämä muutos antaa meille mahdollisuuden tehdä parempia tuotteita ja palveluita entistä nopeammin, Nadella totesi Microsoftin tiedotteessa.

Microsoft yhdistää nykyiset käyttöjärjestelmä- ja laiteyksikkönsä yhteen organisaatioon, joka saa nimekseen Windows and Devices Group. Tämän yksikön johtoon on nimetty hieman yli nelikymppinen Terry Myerson, pitkän linjan Microsoft-veteraani.

Myerson tuli MS:n palvelukseen vuonna 1997, kun ohjelmistojätti osti Myersonin startup-yrityksen, kertoo The Verge. Microsoft palkitsi tuolloin vain 24-vuotiaan Myersonin vajaan 17 miljoonan dollarin osakepotilla.


Olli-Pekka Kallasvuon potkujen jälkeen pelastajaksi palkatun Elopin kaudella Nokian matkapuhelinliiketoiminta haihtui ilmaan kolmessa vuodessa.

Elop aloitti työssään syksyllä 2010, ja seuraavan vuoden helmikuussa toimitusjohtaja ilmoitti yhtiön vaihtavan älypuhelintensa Symbian-käyttöjärjestelmän Microsoftin Windows Phone -alustaan.

Toimitusjohtajan toiminta herätti arvostelua jo ennen strategiamuutosta, kun hänen suorasukainen sisäinen kritiikkiviestinsä ”palavasta öljylautasta” vuosi julkisuuteen. Minkälainen johtaja haukkuu oman firmansa?

Samoin Elopin kriitikot arvostelivat voimakkaasti yhtiön yksioikoista ilmoitusta lopettaa Symbian-puhelinten kehittäminen. Tämä lausunto oli vähällä kuristaa Nokian älypuhelinmyynnin kuoliaaksi tilanteessa, jossa sillä ei vielä ollut myydä korvaavia tuotteita.

Elop teki myös päätöksen lopettaa yhtiön lupaavan pidetyn MeeGo -käyttöjärjestelmän kehittäminen. Ainoaksi MeeGo-puhelimeksi jäi vuonna 2011 valmistunut N9, jonka kehittäjätiimi perusti sittemmin Jollan.

Nokian valmistamat Lumia-älypuhelimet eivät koskaan menestyneet markkinoilla, ja Windows Phonen markkinaosuus pyörii edelleen kolmen prosentin paikkeilla. Elop joutui pian turvautumaan voimakkaisiin uudelleenjärjestelyihin sekä massairtisanomisiin.

Nekään eivät auttaneet, vaan laiteyksikkö ajautui pahasti tappiolle. Elopin maalailema ”kolmas ekosysteemi” ei koskaan noussut vakavaksi haastajaksi Googlelle tai Applelle.


Suomalaisen teollisuushistorian käännekohta ilmoitettiin 3.9.2013, kello 6:00 julkaistussa pörssitiedotteessa: Nokia ilmoitti myyvänsä matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille 5,4 miljardin euron hintaan.

Elop siirtyi yksikön mukana entiseen työpaikkaansa, mutta nyt päättyy tämäkin pesti.

Tavallaan on ihme, että aikaa kului näinkin kauan. Nokian tappiollisen laiteyksikön kauppa oli Microsoftia pitkään johtaneen Steve Ballmerin viimeisiä päätöksiä. Arvailla saattaa, onko Satya Nadella ollut Elopista saati koko kännykkäyksiköstä missään vaiheessa järin innoissaan.

Windows-puhelimet eivät ole yhtään sen suositumpia kuin Nokiankaan aikoina, joten Terry Myersonilla on edessään kova urakka. Aika näyttää, mitä tämä merkitsee Microsoftin Suomen-toiminnoille. Laiha lohtu on, että Myerson aloitti yhteistyön nokialaisten kanssa jo vuonna 2011, eli Suomi ei ole hänelle tuntematon maailmankolkka.

Lähes koko Elopin toimitusjohtajakauden ajan huhuttiin hänen olevan Microsoftin lähettämä Troijan hevonen; myyrä, jonka tarkoituksena oli ajaa matkapuhelinliiketoiminta niin kehnoon jamaan, että Microsoft voisi ostaa sen halvalla. Miksi hän muuten olisi näyttänyt punaista valoa sekä Androidille että MeeGolle?

Kaiken vakavasti otettavan tiedon valossa tämä on silkkaa foliohattuilua, sillä vaikka Elop löikin vetoa väärän hevosen puolesta, myös olosuhteet olivat häntä vastaan.

Olli-Pekka Kallasvuon jäljiltä Nokia oli kankea ja paisunut keskijohdon luvattu maa, jonka organisaation uudistamisessa olisi yksin ollut tarpeeksi urakkaa. Tähän saumaan Elop joutui toteuttamaan myös valtavan strategiamuutoksen.

Samalla maailma muuttui Nokian ympärillä. Apple oli jo mullistanut matkapuhelinmarkkinoiden koko liiketoimintamallin, ja Android teki nopeaa matkaansa maailman ykköseksi.

Lisäksi Nokian sisäpiiriläiset kertovat kuin yhdestä suusta, kuinka mies teki yhtiön puolesta hirvittävän kovasti töitä. Yhtiön sisällä Elop saavutti melkoisen maineen vastaamalla sähköposteihin lähes vuorokaudenajoista piittaamatta. Ehkä juuri tästä johtuen hänen pitkäaikainen avioliittonsa päättyi pari vuotta sitten.


Olen tavannut Elopin henkilökohtaisesti kaksi kertaa; ensin hänen toimitusjohtaja-aikoinaan sekä heti Microsoft-kaupan jälkeen, kun Elop sekä Steve Ballmer kiersivät valamassa uskoa suomalaisiin.

Haastattelutilanteessa Stephen Elop oli täydellinen myyntimies: hän oli kohtelias ja liukaskielinen, sopivan pahoillaan Nokian vaikeista rakennemuutoksista mutta samaan aikaan innostunut yhtiön hienoista tuotteista sekä tulevaisuuden mahtavista suunnitelmista. Kontrastista tuli valtava, kun Nokian johtoon nousi seuraavaksi asiapohjaisen insinöörijohtamisen arkkityyppi Rajeev Suri.

Elop pystyi vaivatta latelemaan Nokian lehdistötiedotteista sekä tuotejulkistuksista tuttuja markkinointifraaseja myös henkilöhaastattelussa. Kaverin täydellinen pokka ei pettänyt edes Nokian yhtiökokouksissa, kun yhtiön tuloskehitykseen pettyneet piensijoittajat hiillostivat miestä tunnista toiseen.

Yritin parhaani mukaan kysyä mieheltä vaikeita kysymyksiä. Toki hän vastasi niihin, mutta katsomalla Stephen Elopia suoraan silmiin en koskaan saanut selville, mitä hän oikeasti ajatteli.

Juuri tänään sama kysymys askarruttaa minua ehkä enemmän kuin koskaan.