Näitkö NHL-kiek­koi­li­jan har­ras­ta­mas­sa pi­la­tes­ta Ou­lus­sa? Joonas Donskoi pani kes­ki­var­ta­lon­sa kuntoon

Jos bongaat taas ensi kesänä Oulussa NHL-kiekkoilijan harrastamassa pilatesta, älä huoli, näkökykysi on täysin kunnossa.

Joonas Donskoi on yksi kärppätaustaisista NHL-pelaajista. Arkistokuva.
Joonas Donskoi on yksi kärppätaustaisista NHL-pelaajista. Arkistokuva.
Kuva: Teija Soini

Jos bongaat taas ensi kesänä Oulussa NHL-kiekkoilijan harrastamassa pilatesta, älä huoli, näkökykysi on täysin kunnossa.

San Jose Sharksin Joonas Donskoi innostui pilateksesta viime keväänä silloisen joukkuekaverinsa Patrick Marleaun suosituksesta.

– Keskivartalon vahvistaminen ja vartalon hallinta olivat suuria kehityskohteitani viime kauden jälkeen, Donskoi kertoo taustoja pilatesharrastukselleen.

Donskoi ei myöskään halua jäädä luistelunopeudessa muiden jalkoihin NHL:ssä, jossa pelaajat ja itse jääkiekko nopeutuvat vuosi vuodelta.

– Otin keväällä San Josessa tunteja taitoluisteluvalmentajalta. Häneltä sain hyviä vinkkejä luisteluun, Donskoi sanoo.


San Josen kausi päättyi viime keväänä huhtikuussa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Donskoi jäi sen jälkeen kuukaudeksi San Franciscon suuralueelle, minkä jälkeen hän tuli kesäksi Ouluun.

Kotimaassa Donskoi harjoitteli kesän Kärppien fysiikkavalmentajan Samppa Jaakolan ohjelmilla yhdessä muun muassa Sebastian Ahon, Markus Nutivaaran, Julius Junttilan, Janne Kuokkasen ja Mika Pyörälän kanssa.

– Sebastian pelasi tosi hyvän tulokaskauden, mutta uskon, että hän nousee vielä korkeammalle tasolle tällä kaudella.

Välillä Donskoin haki salille nykyään tv-kommentaattorina työskentelevä Ari Vallin, joka on uransa jälkeen kunnostautunut aktiivisena sosiaalisen median käyttäjänä.

– Arskan salilla käynti on sitä, että hän käy ottamassa pari kuvaa, menee saunaan ja lähtee kämpille, Donskoi sivaltaa Vallinin suuntaan.


Donskoi aloittaa Sharksissa ja NHL:ssä kolmannen kautensa. Taskussa on tuore kaksivuotinen, yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvoinen sopimus, joka tuo mielenrauhaa, mutta myös vastuun.

– Olin otettu, kun sain jatkaa Sharksissa. Kahden vuoden sopimus on mielestäni reilu molemmille osapuolille. Se toi paljon motivaatiota treenata niin hyvin kuin pystyy, jotta kentällä olisi parempi Donskoi ensi kaudella.

Pelaajan itsensä lisäksi Sharksin toimistolla varmasti toivotaan ja uskotaan, että ensi kaudella kaukalossa viilettäisi taas se hyökkääjä, joka teki tulokaskaudellaan pudotuspeleissä tehot 6+6.

Viime kaudella raahelaislähtöinen pelimies summasi 61 runkosarjan ottelussa ainoastaan 6+11=17 tehopistettä.

– Syksyllä tuntui, että pelit menivät hyvin ja luistin kulki, mutta ei vain tullut tehoja. Sitten itseluottamus ja vastuu tippuivat. Sen päälle tuli loukkaantuminen ja huili peleistä.

– Loukkaantumisen jälkeen olin aika hukassa, enkä saanut omasta pelistä kiinni. Kausi oli kaikkiaan varsin opettavainen, Donskoi kertoo.

San Josen ydinryhmä on pysynyt lähes samana koko Donskoin Sharks-uran ajan. Ensimmäinen iso muutos tuli kesällä, kun konkari Marleau siirtyi Torontoon.

Muita suomalaisia Sharksissa ei ole edelleenkään, mutta yksi pelaaja osaa suomea.

– Ruotsalaisen Marcus Sörensenin isällä on suomalaiset juuret. Hän osaa muutaman lauseen. Minulta puolestaan ei ruotsi taitu sitten yhtään.


NHL-kausi alkaa Suomen aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Suomessa otteluita voi seurata Viasatin kanavilla ja Viaplaystä.

Atlantin takana kiekkoilee pitkä liuta pohjoisen poikia

Tulevalla kaudella NHL:ssä ja farmiliiga AHL:ssä pelaa enemmän pohjoissuomalaistaustaisia pelaajia kuin koskaan aiemmin. Alla lista pohjoisen pelaajista.

Sebastian Aho ja Janne Kuokkanen, Carolina Hurricanes (farmissa Charlotte Checkers).

Jussi Jokinen ja Jessse Puljujärvi, Edmonton Oilers (farmissa Bakersfield Condors).

Joonas Donskoi, San Jose Sharks.

Markus Granlund, Vancouver Canucks.

Mikael Granlund, Minnesota Wild.

Markus Nutivaara, Columbus Blue Jackets.
Ville Pokka, Chicago Blackhawks (farmissa Rockford Ice Hogs).

Pekka Rinne ja Miikka Salomäki, Nashville Predators.

Vili Saarijärvi, Grand Rapids Griffins (AHL).

Jonne Tammela, Syracuse Crunch (AHL).