Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Nais­val­ta Oulun joh­dos­sa

Oulun kaupunginvaltuuston ja -hallituksen johdossa jyräävät naiset. Valtuuston viiden hengen puheenjohtajistosta naisia on kolme.

Riikka Moilanen (oik.) kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Mari-Leena Talvitie, Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja.
Riikka Moilanen (oik.) kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Mari-Leena Talvitie, Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Oulun kaupunginvaltuuston ja -hallituksen johdossa jyräävät naiset.

Valtuuston viiden hengen puheenjohtajistosta naisia on kolme: puheenjohtajana Riikka Moilanen (kesk.), 2. varapuheenjohtajana Paula Grekelä (vas.) sekä 3. varapuheenjohtajana Tytti Tuppurainen (sd.). Kaupunginhallituksen koko kolmen hengen puheenjohtajisto on naisten hallussa: puheenjohtajanaan kokoomuksen Mari-Leena Talvitie, 1. varapuheenjohtajana vihreiden Mervi Tervo ja 2. varapuheenjohtajana keskustan Anne-Maria Takkula.

Kun kuusi kahdeksasta puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan paikasta on naisilla, tarkoittaa se sitä, että Oulussa on Suomen naisvaltaisin ylimpien luottamuselinten puheenjohtajisto.

Kaleva selvitti viidenkymmenen suurimman kaupungin valtuuston ja -hallituksen puheenjohtajiston sukupuolijakaumat.

Lähimmäs Oulua päästiin Jyväskylässä, jossa kaupunginhallituksen koko kolmen hengen puheenjohtajisto sekä kaksi valtuuston neljästä puheenjohtajasta ovat naisia. Naisvaltainen kaupunginhallituksen puheenjohtajisto löytyy myös Vaasasta ja Raisiosta. Tampereella ja Nokialla valtuuston puheenjohtajistossa on naistrio.

Selvityksen mukaan viidessätoista kaupungissa viidestäkymmenestä naisia on molempien luottamuselinten johtajistossa vähintään puolet ja kolmessakymmenessä vähintään kolmasosa. Kotkan, Kirkkonummen ja Varkauden kaupunginvaltuuston sekä -hallituksen puheenjohtajisto on täysin miesvaltainen. Tasa-arvolain kunnallisten toimielinten sukupuolijakaumaa koskeva niin sanottu 40 prosentin kiintiösäännös ei koske puheenjohtajien valintaa.

Vähiten - enintään kuudesosa - naisia on esimerkiksi Rovaniemen, Seinäjoen, Kokkolan, Kajaanin sekä Tornion ylimpien luottamuselinten puheenjohtajistoissa.

Lue lisää tiistain Kalevasta!