Naisten maail­man­cup-kau­den pisin kisa oli tuskien tai­val­ta Pär­mä­kos­kel­le – "Olisi pitänyt juoda useam­min"

Johaug ja Bolshunov olivat tutut ykkösnimet Norjan tunturimaisemissa.

Krista Pärmäkosken kisa oli tuskainen. Arkistokuva.
Krista Pärmäkosken kisa oli tuskainen. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Johaug ja Bolshunov olivat tutut ykkösnimet Norjan tunturimaisemissa.

Norjan Meråkerissa käyty maastohiihdon naisten maailmancup-kauden pisin kisa, 34 kilometriä vapaalla tyylillä, koetteli rajusti Krista Pärmäkoskea. Pärmäkoski tuli torstaisessa yhteislähtökisassa maaliin sijalla 17 jääden kärjestä yli neljä ja puoli minuuttia.

–  Loppui yksinkertaisesti jalat ja energia. Aika pahat krampit veti jalkoihin, kun maaliviivan ylitti, Pärmäkoski tiivisti Hiihtoliiton ääninauhalla.

Pohjoismaiset tiedotusvälineet uutisoivat kisan jälkeen, että suomalaistähti lyyhistyi maalialueella, ja hänet jouduttiin taluttamaan huoltotiloihin syömään ja juomaan. Ruotsalaislehti Expressenille Pärmäkoski kommentoi, ettei muista maaliintulostaan mitään.

–  Tuskien taivalta oli. Olisi pitänyt juoda useammin. En kuitenkaan pystynyt, sillä vauhti oli niin kovaa. Ei vain riittävästi imeytynyt (nestettä). Minulla on muutenkin haasteita vatsan kanssa ja joudun menemään miedommalla juomalla. Kokikset pelastivat loppureissulla, Pärmäkoski kertasi.

–  Edelleen olen sitä mieltä, että hauska kisa oli. Tämä oli vähän erityyppistä, mihin on totuttu.

Komeissa tunturimaisemissa voittoon paineli pohjoismaista kiertuetta johtava Therese Johaug. Hän näytti menevän ylivoimaiseen voittoon, mutta Ingvild Flugstad Östberg kiri neljän sekunnin päähän. Norjan kolmoisvoiton varmisti Heidi Weng.

Muista suomalaisista Anne Kyllönen oli 21:s ja Laura Mononen 28:s.

Niskanen apeana

Miesten vastaavalla matkalla kiertueen kärjessä jatkava Venäjän Aleksandr Bolshunov päihitti toiseksi tulleen Norjan Johannes Hösflot Kläbon lähes 52 sekunnilla. Kolmanneksi ehti Norjan Emil Iversen.

Suomalaisista Iivo Niskanen jäi sijalle 19. Niskasen ero Bolshunoviin oli minuutin ja 51 sekuntia. Lari Lehtonen oli 49:s, Markus Vuorela 50:s ja Lauri Vuorinen 68:s.

–  Erikoisen huono sija. Sykkeet tulivat ihan hyvin ylös ja hiihto tuntui ihan hyvältä, mutta tulos on tuota, Niskanen kertoi apeana.

Maailmancupin pohjoismainen kiertue päättyy viikonloppuna Trondheimissa.