Naisten len­to­pal­lo­maa­jouk­kue aloit­taa EM-ura­kan per­jan­tai­na Tur­kis­sa, kap­tee­ni Laura Pih­la­ja­mä­ki: "Pelin tempo on nykyään haas­ta­vin juttu"

Täydellistä paritorjuntaa ei aina ehdi tekemään, sanoo Suomen kapteeni Laura PihlajamäkiNaisten lentopallomaajoukkue avaa EM-turnauksen perjantaina Turkin...

Naisten lentopallomaajoukkue avaa EM-turnauksen perjantaina Turkin Ankarassa kovinta mahdollista vastustajaa vastaan. Hallitseva maailmanmestari Serbia lyö korkealta ja kovaa, ja Suomen torjujille on luvassa hikiset paikat.

Alkukesän Kultaisessa liigassa torjunta oli Suomen pelin parhaita osa-alueita. Torjunnassa etenkin keskipelaajat ovat ratkaisuroolissa, sillä "keskarin" pitäisi kattaa sivusuunnassa useiden metrien alue. Kentän leveys on yhdeksän metriä, ja keskipelaaja liikkuu paritorjuntaan laitapelaajan viereen.

– Torjujan elämä riippuu paljon vastustajasta. Jos vastustaja pelaa todella nopeaa peliä, aina ei ehdi torjumaan, myöntää Laura Pihlajamäki, Suomen kapteeni.

–  Keskipelaajan työ on sellaista, että pitää näkövinkkelin leveänä ja seuraa vastustajan passaria, mihin suuntaan passi lähtee.

Joskus videomateriaalista selviää etukäteen, millaisessa asennossa vastustajan passarin kädet ovat, kun passi lähtee eteen- tai taaksepäin. Myös passarin lempisuunnat pelata selvitetään etukäteen.

–  Pelin tempo on nykyään haastavin juttu. Monet joukkueet pelaavat tosi nopeaa peliä. Jos aloitusten vastaanotto on täydellinen ja hyökkäystempo nopea, täydellistä paritorjuntaa ei ehdi tekemään. Se on vain hyväksyttävä fakta, Pihlajamäki kertoo.

Keskipelaaja hajottaa vastustajan torjuntaa

Vastustajan hyökkäysten torjuminen on keskipelaajan tärkein tehtävä, mutta hyökkäyksessäkin keskipelaaja pyrkii olemaan vahva pelote vastustajalle. Ammatikseen Saksassa, Ranskassa ja Romaniassa pelannut Pihlajamäki nauttii hyökkäysroolista.

–  Jos en hyökkäisi, voisi olla, etten saisi koskettua palloon ollenkaan verkkokierroksella. Voisi tulla vain hipuja, Pihlajamäki kuvasi tilanteita, joissa pallo osuu torjunnassa vain kevyesti käsiin.

–  Jos ei hyökkää, tulee fiilis, ettei ole ollenkaan pelissä mukana. Silloin on vaikea mennä syöttämään.

Lentopallossa pelaajien kiertojärjestys takaa, että pelaaja siirtyy etukentältä vuorollaan aloitussyöttäjäksi. Muuta takakenttäroolia keskipelaajilla ei ole, sillä syöttämisen jälkeen he tekevät tilaa takakentän erikoispelaajalle liberolle.

Satasesta kolme vaihtoehtoa

Pihlajamäen lempihyökkäys on nopea satanen, jossa hän ponnistaa yhdellä jalalla sivuttain passarin selän taakse. Etäisyys passariin vaihtelee, mikä vaikeuttaa vastustajan torjunnan työtä.

–  Meillä on kolme eri etäisyyttä: satanen ihan passarin niskasta, verkkoantennin vierestä ja sitten siitä välistä. Niitä voi vaihdella pelin aikana, Pihlajamäki kertoo.

EM-kisoissa suomalaisilla on maailman kärkipelaajia vastassa.

–  Toivottavasti pystyn torjumaan heitä ja laittamaan palloja kenttään, Pihlajamäki tiivistää keskipelaajan roolin.