Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Nais­pa­pit suo­si­vat vih­rei­tä

Papiston keskuudessa suosituin puolue on keskusta.Papistosta miehet äänestävät mielellään keskustaa, mutta naiset vihreitä.

Nuorisopastori Matti Pikkarainen on Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja.
Nuorisopastori Matti Pikkarainen on Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Papiston keskuudessa suosituin puolue on keskusta. Papistosta miehet äänestävät mielellään keskustaa, mutta naiset vihreitä. Herätysliikkeellä ja papiston poliittisella suhtautumisella on vahva yhteys poliittiseen kantaan. Pappisliiton äskettäin tekemä selvitys osoittaa, että vanhoillislestadiolaisista papeista valtaosa äänestää keskustaa.

Vanhakantainen näkemys kokoomuksen ja papiston läheisestä suhteesta ei kyselyn mukaan pidä paikkansa. Pappisliiton tekemä kysely paljastaa, että edellisissä eduskuntavaaleissa 23 prosenttia papeista äänesti keskustaa. Kokoomus ja vihreät olivat seuraavana 18 prosentin osuudella. Kärkikolmikon jälkeen suosituin on entinen kristillinen liitto14 prosentin ja SDP 11 prosentin osuudella.

Valtakunnallisesti verrattuna papisto äänestää muita kansalaisia keskimääräistä useammin vihreitä ja kristillisiä, mutta harvemmin demareita ja vasemmistoliittoa.

Nais- ja miespappien kohdalla poliittinen väriskaala vaihtuu. Naispappien keskuudessa suosituin puolue on vihreät. Liki kolmannes naisista on äänestänyt vihreitä, mutta miehistä vain reilu kymmenes.

Vastaavasti miehistä 17 prosenttia antoi viimeksi äänensä kristillisille, mutta naisista vain joka kymmenes.

Nais- ja miespappien ohella poliittiset mieltymykset riippuvat asuinpaikasta. Kaupunkilaispapit äänestävät vihreitä ja maalaispapit keskustaa.



Oulun hiippakunnassa
äänestetään keskustaa


Porvoon hiippakunnassa suosituin puolue, 67 prosenttia, oli RKP. Oulun hiippakunnassa lähes puolet papeista, 47 prosenttia, äänesti keskustaa. Myös Lapuan hiippakunnassa 43 prosenttia ja Kuopion hiippakunnassa 29 prosenttia valitsi keskustan.

Helsingin hiippakunnassa puolesta kolmannes, 34 prosenttia, antoi äänensä vihreille. Tampereen ja Mikkelin hiippakunnissa neljännes papeista äänesti kokoomusta. Kristilliset olivat Tampereella, Mikkelissä ja Turussa muuta maata suositumpia.

Sukupuolen, paikkakunnan ohella herätysliike vaikuttaa puoluevalintaan. Vanhoillislestadiolaisista vastaajista peräti 84 prosenttia ilmoitti äänestävänsä keskustaa. Muuhun lestadiolaisuuteen kuuluvista keskustaa äänesti 64 prosenttia.

Evankeliseen liikkeeseen kuuluvista papeista 39 prosentti äänesti keskustaa. Evankelisista 28 prosenttia äänesti kristillisiä. Kristillisiä lähellä ovat myös kansanlähetykseen, opiskelija- ja koululaislähetykseen, Suomen raamattuopistoon, Paavalin synodiin, karismaattiseen liikkeeseen ja kansan raamattuseuraan läheisesti kuuluvat papit.

Eduskunnassa on tällä vaalikaudella kolme kirkonmiestä. Pappistausta on kansanedustaja Ismo Seivästöllä (kd.), Osmo Puhakalla (kesk.) ja Lauri Oinosella (kesk.).