Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Kaleva Mün­che­nissä: Samuel Purola myönsi, ettei ollut par­haas­sa iskussa EM-vä­li­eräs­sä – "Ka­le­van kisojen jälkeen on ollut vähän takki tyhjä"

Nais­lei­jo­nat löi Tshekin niu­kas­ti MM-puo­li­vä­li­eräs­sä – 16-vuo­tias Sanni Van­ha­nen teki voit­to­maa­lin

Tshekki hallitsi ottelua, mutta Anni Keisala oli Suomen maalilla muuri.

Helsinki/Calgary
Anni Keisala (oik.) pelasi hyvän ottelun. Arkistokuvassa myös maalivahti Meeri Räisänen.
Anni Keisala (oik.) pelasi hyvän ottelun. Arkistokuvassa myös maalivahti Meeri Räisänen.
Kuva: Pekka Aho

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue on voittanut Tshekin 1–0 MM-kisojen puolivälierässä Calgaryssa. Naisleijonien maalin teki ajassa 35.01 joukkueen 16-vuotias kuopus Sanni Vanhanen, jolle maali oli MM-kisauran ensimmäinen.

Jäähyaitiosta kentälle luistellut Vanhanen käytti hyväkseen Tshekin harhasyötön, joka päätyi suoraan keskialueelle ja läpiajoon karanneelle suomalaishyökkääjälle. Vanhasen viimeistely-yritys epäonnistui, mutta takaa-ajoon lähtenyt Tshekin puolustaja ohjasi kiekon lopulta omaan maaliinsa ohi Tshekin maalivahdin Klara Peslarovan.

Tshekki hallitsi ottelua etenkin kahdessa ensimmäisessä erässä, mutta Suomen maalille puolivälierään palannut Anni Keisala torjui vastustajan yritykset kerta toisensa jälkeen. Keisalalle kertyi ottelussa yhteensä 29 torjuntaa.

Kolmanteen erään Naisleijonat paransi reilusti peliään ja puolusti johtoasemaansa onnistuneesti.

– Oli todella paha ottelu. Emme ole koskaan pelanneet noin hyvää eurooppalaisjoukkuetta vastaan, Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen huokaili Discoveryn tv-haastattelussa.

– Kyllähän Anni Keisala oli ihan fantastinen maalissa, ja on upeaa nähdä, että meillä on kaksi huippumaalivahtia tällä hetkellä. Kerta kaikkiaan maaginen suoritus. Ennen kaikkea tämä oli joukkueen voitto.

Kaksi vuotta sitten MM-hopeaa Espoossa saavuttanut Suomi kohtaa maanantaina välierässä Yhdysvallat. Naisleijonat hävisi Espoossa pelatun MM-finaalin juuri Yhdysvalloille voittolaukauskilpailussa.

Tshekki oli vahva

Valkopunapaitaiset tshekkipelaajat aloittivat ottelun erittäin terävästi ja hallitsivat kiekkoa aktiivisella otteella. Keisala venytti ensimmäiset paraatipelastuksensa reilun viiden minuutin jälkeen, kun Suomen seitsemäs puolustaja Sini Karjalainen istui jäähyllä.

Suomi pääsi avauserän lopussa paremmin peliin mukaan, mutta toinen erä oli taas Tshekin hallintaa. HIFK:ssa pelaava Michaela Pejzlova pääsi nokitusten Keisalan kanssa, mutta suomalaisvahti venytti niukasti patjansa keskushyökkääjän yrityksen eteen.

Suomi tuskaili ottelussa myös rangaistusten kanssa, sillä niitä kertyi kahteen ensimmäiseen erään neljä. Toki viimeinen rangaistuksista päättyi suomalaisittain iloisiin tunnelmiin Vanhasen sinetöityä voittomaalin.

Suomi ja Tshekki kohtasivat myös kaksi vuotta sitten MM-puolivälierässä, ja myös tuolloin ottelu oli tiukka. Suomi eteni lopulta Espoon mitalipeleihin 3–1-voitolla.