Nais­lau­la­jat äänessä Jazz­ke­vääs­sä

Johanna Rusanen, Johanna Iivanainen, Emma Salokoski, Maarit Hurmerinta ja Elena Mady ovat 22. Kainuun Jazzkevään keskeisiä esiintyjänimiä. Jazzahtavien naisvokalistien esiintymisiä voisi pitää jopa tapahtuman teemana.

Johanna Rusanen, Johanna Iivanainen, Emma Salokoski, Maarit Hurmerinta ja Elena Mady ovat 22. Kainuun Jazzkevään keskeisiä esiintyjänimiä. Jazzahtavien naisvokalistien esiintymisiä voisi pitää jopa tapahtuman teemana.

Torstai-iltana alkavan Jazzkevään avauskonsertin solisti on kuitenkin tenori Pentti Hietanen. Jazzkevät tilasi Vesa-Matti Loirin sekä torstain Kaukametsän konserttiin että Kuhmo-talon konserttiin, mutta sairaus esti Loirin tulon.

Kuhmon-konsertti olisi ollut Jazzkevään laajennus maakunnan suuntaan, mutta lyhyellä varoitusajalle sinne ei saatu sellaista nimeä, joka vetäisi yleisöä. Loirin konsertteihin oli varattu ennakkolippuja mukavasti, Jazzkevään järjestävän Kainuun Liikunnan Hannu Tikkanen kertoo. Osa Loirin ystävistä vaihtoi lippunsa Johanna Rusasen konserttiin, osa Johanna Iivanaisen tai muihin tilaisuuksiin.

Jazzkevät on aina säiden armoilla, toukokuun lopulla ei uskalla luottaa kesäisiin ilmoihin. Tällä kertaa ei pidetä ulkoilmakonsertteja, eikä Kajanuksen pihaan pystytetä jazztelttaa. Iltajamit pidetään kuin joskus ennen Kajanuksen ravintolasalissa.

Paikallista väriä Jazzkevääseen antavaa Kainuun Sotilassoittokunnan Big Band, joka esiintyy perjantai-illan konsertissa Johanna Iivanaisen ja Eero Koivistoisen kanssa sekä lauantain päätapahtumassa Kajanuksessa. Kajaanilainen on myös Kainuun ammattioppilaitoksen oppilasorkesteri KAO Groove.

Perjantai-illan jameissa soittaa SF Blues, jonka tämänvuotiset vierailijat ovat Mikko Kuustonen ja Jukka Tolonen. Kokoonpano julkaisee uuden levynsä edellisiltana Tavastialla. Emma Salokosken kanssa esiintyy Sakari Kukon Tsunami Piirpauke. Perjantai-illan esiintyjistä Ulf Wakenius perui sairastumisen takia, ja tilalla esiintyy saksofonisti Jouni Järvelä. Elena Mady ja Pori Jazz All Stars esiintyvät perjantaina ja lauantainakin.

Lauantain kirkkokonsertissa esiintyvät sopraano Johanna Rusanen ja Sakari Kukon virsitrio. Illan Kajanuksen jameissa kuullaan Maarit Hurmerinta Jazz Bandia, Teddy Rok Seveniä, Kurua, Niko Ahvosta ja Cortina Jetsiä ja Tatu Mannbergiä ja JayDayta. Sotilassoittokunnan Big Bandin solistina laulaa paikallinen Ahvonen, Timo Rantanen.

Jazzkevät jatkuu sunnuntaina lasten konsertilla. Bio Rexissä esiintyvät Pressan Katit Miska ja Rontti.

Kainuun Liikunnan ja Kajaanin kaupungin sopimus Jazzkevään järjestämisestä umpeutuu tänä vuonna. Jatkosta Hannu Tikkanen ei vielä kertonut, mutta luultavasti Kainuun Liikunta ei ole jatkossa mukana yhtä vahvasti. Kaupungin tuki on elinehto tapahtumalle.

Yleisöksi tavoitellaan runsasta kahtatuhatta maksanutta kuulijaa. Kovin massatapahtuma Jazzkevät ei halua olla, Radio Nova -musiikkia ei soiteta eikä tilata vetonaulaksi pop-bändejä, vaan aidossa jazzissa pysytellään.