Naisia hou­ku­tel­laan opis­ke­le­maan tie­to­tek­niik­kaa

Vaikka it-ala on ollut kovassa nousussa jo pitkään, se kiinnostaa naisia yhä huomattavasti vähemmän kuin miehiä.

Tietotekniikka-alalle yritetään houkutella lisää naisia. Vaikka it-ala on ollut kovassa nousussa jo pitkään, se kiinnostaa naisia yhä huomattavasti vähemmän kuin miehiä: Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset Tivian selvityksen mukaan alan työntekijöistä naisia on alle neljännes.

Monilla on väärä käsitys siitä, minkälaista työ on, sanoo naisten it-verkoston Nice Tuesdayn hallituksen puheenjohtaja Suvi Erjanti.

– Piintynyt mielikuva yksin pimeässä kellarissa koodaamisesta ei nykyään todellakaan pidä paikkaansa. Oikeasti työtehtäviä on monenlaisia, ja valtaosa työstä tehdään tiimeissä, Erjanti kertoo.

Samaa sanoo peliyhtiö Rovion pelistudion johtaja Heini Kaihu.

– Monet ajattelevat, että it-ala on vain koodaamista. Mutta meilläkin on töissä paljon eri alojen osaajia, Kaihu sanoo.

Satojatuhansia työpaikkoja

Nice Tuesday järjesti lauantaina Helsingissä Super-Ada-tapahtuman, jossa esiteltiin 16–22-vuotiaille naisille it-alan opiskelu- ja työpaikkoja. Tapahtuman nimi on kunnianosoitus 1800-luvulla eläneelle brittiläiselle Ada Lovelacelle, jota pidetään maailman ensimmäisenä ohjelmoijana.

Nykyään naispula on it-alalla kansainvälinen ongelma, vaikka töitä olisi tarjolla. Teknologiateollisuuden mukaan alalle tarvitaan Euroopassa tänä vuonna ainakin 400 000 uutta osaajaa.

– Naisten vähyys näkyy esimerkiksi siinä, että ulkomailla alan tapahtumissa on harvoin jonoa naisten vessaan, Erjanti sanoo.

Suomessa ala erottautuu edukseen myös sukupuolten palkkavertailussa. Tivian selvityksen mukaan it-alalla naisten peruspalkka oli 97 prosenttia miesten palkasta. Ero on poikkeuksellisen pieni.

Vaikka it-alallakin on käyty viime aikoina isoja yt-neuvotteluja, Kaihu uskoo, että tulevaisuudessa töitä riittää Suomessakin.

– Kaikki digitalisoituu ja ala kasvaa entisestään, mikä tarkoittaa myös lisää työpaikkoja. Ja vaikka opiskelija ei välttämättä päätyisi it-alalle, näitä taitoja tarvitaan nykyään joka alalla, Kaihu sanoo.