Nai­sel­le 10 vuotta taposta ja tu­ho­työs­tä – sytytti Ou­lun­sa­los­sa tu­li­pa­lon, jossa kuoli hänen avio­mie­hen­sä

Oulun käräjäoikeus pitää Oulunsalossa viime toukokuussa sattunutta tulipaloa tuhopolttona.

Paritalo tuhoutui tulipalossa viime toukokuussa.
Paritalo tuhoutui tulipalossa viime toukokuussa.

Oulun käräjäoikeus pitää Oulunsalossa viime toukokuussa sattunutta tulipaloa tuhopolttona.

Käräjäoikeus katsoo, että vuonna 1964 syntynyt nainen sytytti tahallaan tulipalon, jossa kuoli hänen aviomiehensä. Oikeuden mukaan nainen jätti tietoisesti sytyttämänsä talon sisälle vahvasti päihtyneen miehensä ja käytännössä sulki tulipalolla tämän kulkureitin.

Tuomioistuimen mielestä on pääteltävissä, että nainen on menettelyllään tarkoittanut surmata puolisonsa. Hän hankki apua vasta kun palo lähestyi niin sanottua täyden palamisen vaihetta. Oikeus pitää todennäköisenä, että mies oli jo tuossa vaiheessa kuolleena talon sisällä tai hänen mahdollisuutensa selviytyä palosta olivat pienet.

Tulipalon kohteena olleessa talossa oli erillinen huoneisto, joka oli vuokrattu ulkopuoliselle henkilölle. Käräjäoikeuden mielestä naisen on tulipalon sytyttäessään täytynyt varautua myös siihen, että palosta voi olla vaaraa myös vuokralaiselle ja mahdollisille muille asunnossa oleskeleville henkilöille.

–  On vain sattumaa, että hän (vuokralainen) tai kukaan muukaan ei ole tulipalon hetkellä ollut asunnossa, oikeus toteaa. Rakennus paloi kokonaisuudessaan korjauskelvottomaksi.

Käräjäoikeuden mukaan nainen syyllistyi teollaan sekä tappoon että tuhotyöhön. Hänelle on langetettu kymmenen vuoden ehdoton vankeusrangaistus. 

Taustalla riitoja, alkoholia ja uskottomuutta

Käräjäoikeuden tuomiossa todetaan, että tuomittu oli elänyt pitkään riitaisassa ja fyysistäkin väkivaltaa sisältäneessä avioliitossa tulipalossa kuollen miehen kanssa. Naisella oli avioliiton aikana ollut myös muita suhteita. Pariskunnan elämään kuului vuosien ajan voimakasta alkoholin käyttöä.

Oikeus katsoo, että nämä seikat muodostavat naiselle syyn ja vaikuttimen toimia kuten hän toimi. Oikeus pitää mahdollisena myös sitä vaihtoehtoa, että nainen olisi päättänyt ryhtyä sytyttämään tulipalon päihtymyksen hetkellä valliinneesta hetken mielijohteesta.

– Rikosoikeudessa vallitsevan periaatteen mukaisesti päihtymystila ei kuitenkaan poista hänen tekonsa tahallisuutta, oikeus perustelee ratkaisuaan.

Nainen joutuu maksamaan vuokralaiselle noin 12 000 euroa korvausta tuhoutuneesta irtaimistosta sekä noin 2000 euroa tämän oikeudenkäyntikuluja. Naisen omat, noin 7000 euron oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista.

Kaleva ei julkaise tuomitun nimeä uhrin omaisten tunnistumisen ehkäisemiseksi.