Nainen surmasi toisen naisen kol­mio­draa­mas­ta syn­ty­neen tap­pe­lun päät­teek­si Kem­pe­lees­sä – Uhrin omaiset vaa­ti­vat tuo­mio­ta mur­has­ta, syy­tet­ty vaatii va­paut­ta­mis­taan

Syyttäjä vaatii joulukuussa Kempeleessä toisen naisen surmanneelle naiselle tuomiota taposta.

Henkirikoksen uhri ja syytetty tunsivat toisensa entuudestaan. Syytetty nainen kiistää syytteen taposta ja teon tahallisuudesta. Kuvituskuva.
Henkirikoksen uhri ja syytetty tunsivat toisensa entuudestaan. Syytetty nainen kiistää syytteen taposta ja teon tahallisuudesta. Kuvituskuva.
Kuva: Joel Maisalmi

Syyttäjä vaatii joulukuussa Kempeleessä toisen naisen surmanneelle naiselle tuomiota taposta. Uhrin omaiset vaativat syytetylle ensisijaisesti tuomiota murhasta.

Oulun käräjäoikeudessa ryhdyttiin keskiviikkoaamuna käsittelemään Kempeleessä viime joulukuussa tapahtunutta puukotustapausta.

Syyttäjä vaatii, että vuonna 1996 syntynyt nainen tuomittaisiin taposta. Syyttäjän mukaan hän tappoi tahallaan teräaseella vuonna 1983 syntyneen kempeleläisen naisen lyömällä tätä puukolla voimakkaasti ylävartaloon.

Syyttäjän mukaan syytetty meni aamuyöllä uhrin asunnolle, missä he päätyivät kylpyhuoneeseen keskustelemaan. Uhri kertoi, että hänellä oli suhde naisen miesystävään. Syyttäjän mukaan kaksikon välille tuli riitaa, joka eteni fyysiseksi tappeluksi. Sen yhteydessä syytetty löi uhria puukolla kuolettavasti.

Asunnossa oli tekohetkellä muita ihmisiä. Syyttäjän mukaan syytetty piti puukkoa kädessään ja kielsi heitä soittamasta poliisille.

Nainen pesi puukon, penkoi kaappeja ja poistui asunnolta. Hän otti sieltä mukaansa takin ja kännykän.

Poliisi tavoitti hänet naisen myöhemmin. Nainen oli heittänyt puukon pahvinkeräysastiaan. Uhrille oli hälytetty apua, mutta hän kuoli saamiinsa vammoihin.

Haastehakemuksessaan syyttäjä vaatii naiselle vähintään kymmenen vuoden ehdotonta vankeustuomiota.

Uhrin lapset vaativat murhatuomiota

Syyttäjästä poiketen asianomistajina olevat, surmansa saaneen naisen alaikäiset lapset vaativat syytetylle ensisijaisesti tuomiota murhasta.

He katsovat, että nainen teki tapon tahallaan ja vakaasti harkiten, sillä heidän mielestään hän oli suunnitellut tekoa huolellisesti etukäteen.

– Hän varmisti puhelimella, että nainen on asunnossaan. Hän oli varustautunut tekoa varten puukolla, sähkölamauttimella ja nyrkkiterällä, oikeustieteen maisteri Samuli Antinoja selitti.

Antinojan mukaan naisella oli ollut mustasukkaisuuden aiheuttama pitkäaikainen viha uhria kohtaan.

– Asunnolla hän ryntäsi ulko-ovelta suoraan kylpyhuoneeseen, missä pahaa aavistamaton (nainen) oli, Antinoja kuvaili.

Asianomistajat pitävät henkirikosta myös erityisen raakana ja julmana sekä kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Heidän mielestään teon oikeudellisessa arvioinnissa tulisi huomioida muun muassa uhriin kohdistettu päämäärätietoinen ja voimakas väkivalta, uhrin päihtymystilan aiheuttama avuttomuus ja puolustuskyvyttömyys, kuoleman varmistaminen sekä toiminta, jolla lisättiin uhrin kärsimyksiä.

– Lapsi menetti äitinsä erittäin törkeän henkirikoksen vuoksi, Antinoja sanoi.

Asianomistajina on lasten lisäksi myös useita muita uhrin omaisia. He vaativat syytetyltä vahingonkorvauksia.

Syytetty vaatii vapauttamista

Syytetty kiistää syyllistyneensä tappoon ja vaatii syytteen hylkäämistä. Hän katsoo toimineensa hätävarjelutilanteessa ja syyllistyneensä teollaan korkeintaan törkeään kuolemantuottamukseen.

Syytetty kiistää jyrkästi myös asianomistajien ajaman murhasyytteen sekä näiden korvausvaatimukset.

– Hän kiistää väitteet vihanpidosta tai asianomistajien luonnehdinnat heidän väleistään. Asunnolle menoon ei liittynyt minkäänlaista suunnitelmallisuutta tai varustautumista teräaseella, naista puolustava asianajaja Johanna Kenakkala-Kinnunen selitti.

Puolustuksen mukaan nainen oli kantanut teräasetta jo pitkään turvanaan, sillä eräs henkilö oli kohdistanut häneen erittäin vakavasti otettavia tappouhkauksia. Oman turvallisuutensa vuoksi naisella oli myös sähkölamautin ja nyrkkiterä käsilaukussaan.

Puolustus väittää, että kyse ei ollut tahallisesta henkirikoksesta. Sen mukaan syytetty joutui puolustautumaan kylpyhuoneessa, kun kempeleläisnainen aloitti suusanallisen riidan ja oikeudettoman hyökkäyksen häntä vastaan.  Puolustuksen mukaan tämä löi, repi hiuksista ja potki polvellaan häntä kasvoihin.

Syytetyn mukaan he kaatuivat vessan lattialle, missä väkivaltainen käytös jatkui. Hän väittää, että nainen ei suostunut irrottamaan otettaan eikä hänellä ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin huitaista naista teräaseella.

– En ajatellut, että jalkaan osumisella voin aiheuttaa kuoleman, syytetty sanoi oikeudessa.

Hän vaatii, että käräjäoikeus päästää hänet vapaaksi.

Oikeudenkäynnin on määrä jatkua myös torstaina. Myöhemmin selviää, milloin tuomio annetaan.

Juttua täydennetty kello 10.35 ja 13.25.