Näillä oh­jeil­la vältät ek­sy­mi­sen luon­nos­sa – Vapepa auttoi ka­don­neen ihmisen et­sin­nöis­sä kes­ki­mää­rin joka toinen päivä

Hyvä suunnittelu, oikea varustautuminen ja rauhallisuus ovat suvisessa luonnossa liikkujan paras turva eksymistä vastaan.

Muun muassa marjareissuilla kannattaa pitää mielessä vinkit, jotka auttavat välttämäään eksymisen.
Muun muassa marjareissuilla kannattaa pitää mielessä vinkit, jotka auttavat välttämäään eksymisen.
Kuva: Vappu Kallio

Hyvä suunnittelu, oikea varustautuminen ja rauhallisuus ovat suvisessa luonnossa liikkujan paras turva eksymistä vastaan.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) auttoi viranomaisia kadonneen ihmisen etsinnöissä viime vuonna keskimäärin joka toinen päivä. 

Viranomainen hälytti Vapepan apuun kadonneen etsintöihin kotimaassa 211 kertaa. Yhteensä avun kohteena oli lähes 500 ihmistä.

Vapepa on 53 järjestön muodostama vapaaehtoisten auttajien verkosto, jota koordinoi Suomen Punainen Risti. 

Näillä neuvoilla varmistat luontoretken onnistumisen ja osaat toimia oikein myös eksyessä.

Suunnittele retkesi huolella

Suunnittele reitti omat kyvyt ja kunto huomioiden. Selvitä vaaran kohteet, äläkä ota turhia riskejä. Muista kertoa jollekin, minne olet menossa ja milloin aiot palata. Älä muuta reittiä kertomatta ja ilmoita myös paluustasi.

Retkimajoissa voit jättää vieraskirjaan merkinnän käynnistäsi ja tiedon siitä, minne olet seuraavaksi lähdössä.

Varustaudu oikein luontoon

Pidä matkapuhelin auki vain tarvittaessa virran säästämiseksi. Muista ladata akku täyteen ennen lähtöä ja ota tarvittaessa mukaan varavirtalähde. Merkittyjen reittien ulkopuolella liikkuessasi tarvitset kunnollisen kartan alueesta ja kompassin. Tulentekoa varten ota mukaan puukko, tulitikut sekä sytykkeitä.

Lataa ennakkoon 112 Suomi -mobiilisovellus, joka välittää hätäpuhelua soittaessa automaattisesti sijaintitietosi hätäkeskukseen.

Valitse vaatetus reitin ja säätilan mukaan. Huomioi asun tuulen- ja sateenpitävyys sekä havaittavuus eli suosi näkyviä värejä.

Pakkaa mukaan ensiapuvälineet sekä ruokaa ja juomaa hieman enemmän, kuin reitin pituus edellyttää.

Jos eksyt, yritä pysyä rauhallisena

Jos huomaat olevasi eksyksissä, koeta pysyä rauhallisena. Älä lähde harhailemaan, vaan tutkaile maastoa ja yritä paikantaa itsesi maamerkkien avulla. Ellet onnistu tai olet loukkaantunut, soita hätänumeroon 112.

Jätä matkapuhelimen virta päälle soiton jälkeen, sillä sinua voidaan yrittää paikantaa, ohjeistaa tai hakea pois. Jos sinulla on 112 Suomi -mobiilisovellus, käytä sitä.

Tee tarvittaessa suoja esimerkiksi lämpöpeitteestä ja nuotio, jotta pysyt kuivana ja lämpimänä. Jos kuulet nimeäsi huudettavan, vastaa huudolla tai pilliin puhaltamalla.

Kuullessasi lentokoneen tai helikopterin äänen, hakeudu aukealle paikalle ja tee itsesi näkyväksi.