Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Naa­pu­rin­poi­ka pii­pah­ti kah­vil­la

Kolmisenkymmentä kajaanilaista nautti kakkukahvit Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen kanssa perjantaina. Ensin Kataiselle oli varattu pienenpieni kahvila ja puoli tuntia, mutta nyt tilaa ja aikaakin oli enemmän, melkein tunti.

Jyrki Katainen puhui kajaanilaisille Ravintola Pikantissa perjantaina. Ihmiset kuuntelivat hiljaa Kataisen asiaa.
Jyrki Katainen puhui kajaanilaisille Ravintola Pikantissa perjantaina. Ihmiset kuuntelivat hiljaa Kataisen asiaa.

Kolmisenkymmentä kajaanilaista nautti kakkukahvit Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen kanssa perjantaina. Ensin Kataiselle oli varattu pienenpieni kahvila ja puoli tuntia, mutta nyt tilaa ja aikaakin oli enemmän, melkein tunti.

"On pistetty merkille, että tilaisuuksissamme käy väkeä enemmän kuin ennen. Keskellä viikkoa ja keskellä päivääkin on saatu ihmiset liikkeelle", Katainen kertoi.

Kainuulainen ei syöksy oitis vieraan puheille, joten Katainen ryhtyi ensi töikseen puhetta pitämään. Kysymyksiä sateli vain kansanedustajaehdokkailta, joita paikalla oli koko Oulun vaalipiiristä. Lopulta, kun Katainen oli jo lähdössä Otanmäkeen Talgon tehtaalle ja edelleen Ouluun, ihmiset herkesivät puhumaan puheenjohtajan kanssa.

"Ensi kerralla tehdään niin, että pidetään käsi oven kahvalla koko ajan", Kainuun Kokoomuksen nokkamies Hannu Juntunen vitsaili. Ennenkin on Kainuussa huomattu, että julkkisvierailuilla juttu alkaa luistaa vasta oven suussa.

Katainen itse arvioi, että aikataulun tiukkuus vaikutti, ei ollut aikaa rupatella. "Yleisiä kysymyksiä tehdään harvemmin missään."Hyvä esiintyminen viehätti


Jyrki Kataisen naapurinpojan olemus viehätti kuulijoita. Fiksu mies ja hyvä esiintyjä, kuuluivat arviot. Ja naapurista mies onkin, Pohjois-Savosta.

"Kiva kuunnella Kataista, hyvä tyyppi", Kaisa Mustonen kehui. Hän tuli paikalle varta vasten Kataisen takia. Väkeä oli myös muuten vain syömässä tai kahvilla.

Mustosen mielestä eri puolueet puhuvat aika lailla samoja asioista. "Käyn kuuntelemassa muitakin. Kaikki ovat samaa mieltä ja on vaikea valita, ketä äänestää."

Jyrki Katainen lupasi kuulijoille, että jos Kokoomus on vaalien jälkeen hallituksessa, Kainuu on yrittäjille kannattava paikka toimia ja työntekijöille kannustava. Myös aluepolitiikka palaa, se ei ole menneen talven lumia.

Kuulijakuntansa huomioiden Katainen puhui eläkeläisten asioista. Eläkkeen verotus pitää hänen mielestään saada tasavertaiseksi palkkaverotuksen kanssa.

"Kokoomus on pitkään yrittänyt ajaa Kainuuseen kokeilua, jossa kotitalousvähennyksen katto poistettaisiin, mutta muut puolueet eivät ole lähteneet mukaan."

Kainuun malliakin sivuttiin. Eläkkeellä oleva kirurgi Yrjö Ketola moitti Kainuun hallintokokeilua perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sekasikiöavioliitoksi.

"Kaveriporukka jakoi virkoja itselleen ja nyt voi ylilääkärin esimiehenä olla terveyssisar. Yksityisvastaanotolla näkee, mikä on sairaalanmäellä tilanne", Ketola sanoi.

Ketola kysyi Kataisen kantaa siihen, että koko maan erikoissairaanhoidosta vastaisi viisi sairaanhoitopiiriä. Katainen vastasi, että eduskunnan tulevaisuusvaliokunta esittää viiden sairaanhoitopiirin mallia. Kunnat vastaisivat edelleen perusterveydenhoidosta.Talgo vailla tukea


Talgon junanvaunutehtaalla ja konepajassa Otanmäessä yli viiden hehtaarin tehdashallissa on nyt töissä 410 ihmistä ja konepajapuoli vetää hyvin.

"Haluamme esitellä tehdasta päättäjille, sillä valtionyhtiöt ovat asiakkaitamme. On tärkeää, että päätöksentekijöillä on oikea käsitys eikä päätöksiä tehdä mielikuvien perusteella", toimitusjohtaja Markku Blomberg totesi.

"Emme ole vailla tukia ja avustuksia, vaan samoja toimintaedellytyksiä kuin muutkin. Että Suomessa toimittaisin samojen isänmaallisten periaatteiden mukaan kuin muissa maissa."