Korona: Toimi näin, jos tulet ki­peäk­si tai epäilet ko­ro­na­tar­tun­taa – Ko­ko­sim­me PPSHP:n ja muiden toi­mi­joi­den ohjeet yhteen

Koronanyrkki: Ul­ko­ti­lo­ja kos­ke­via ra­joi­tuk­sia tar­kas­tel­laan uu­del­leen

Myy­tä­vä­nä kitara ja soit­ta­jan sielu

Haluaisitko omistaa 40 vuotta suomalaista rock-historiaa? Jos siihen vielä lisäisi palasen Jimi Hendrixiä? Nyt sitä saisi.

-
Kuva: Katariina Vuori

Haluaisitko omistaa 40 vuotta suomalaista rock-historiaa? Jos siihen vielä lisäisi palasen Jimi Hendrixiä? Nyt sitä saisi.

Porvoolaisessa Hombre´s Music -liikkeessä on myytävänä Albert Järvisen kitara. Siis yksi niistä monista. Tämänhetkinen omistaja on eteläsuomalainen pitkän linjan alan mies. Julkisuudessa kitaran hinnaksi on kerrottu 49 900 euroa.

Hombre´s Musicin ja Porvoon musiikkikoulun omistaja, kitaristi Ari "Hombre" Lampinen avaa entisen pankin kassaholvin oven. Lattialla on tavallisen näköinen musta, litteä kitarakotelo, jonka Lampinen napsauttaa auki. Siinä lepää Suomen kallein kitara. Soittimen pintaa on elämä raapaissut, ja se on yksinkertaisuudessaan hyvin kaunis.

Päivisin kitara on kaupan kassaholvissa, muun ajan Lampinen pitää sitä varmassa tallessa lukkojen takana.

Kitaran tehnyt Lefa Kiviharju on koonnut kitaran useammasta osasta.

"Kaula on vuoden -71 Telecasterista ja alaosa vuoden -69 Stratocasterista", Lampinen kertoo.

Kaulassa olevat poikittaiset nauhat ovat bassosta. "Kiviharju kertoi kasanneensa kitaran joskus 1971-72. Kiviharju osti vakuutusyhtiöltä läjän rikkinäisiä kitaroita ja kokosi niistä parikymmentä soitinta. Tämä oli niistä yksi."

Kitara meni alunperin Janne Ödnerin soitettavaksi.

"On puhuttu jo pitkään, että tässä kitarassa olisi osa Jimi Hendrixin kitarasta. Selvitin asiaa nyt kun kitara tuli myyntiin. Kiviharju kertoi että Hendrix hajotti kitaransa ollessaan Suomessa keikalla. Kiviharju kävi hakemassa keikan jälkeen lavalta kitarasta irronneen volyyminupin. Moni muukin muusikko keräili osia talteen. Nuppi istui Kiviharjun kirjahyllyssä muutaman vuoden ennen kuin hän lisäsi sen kitaraan."

Hendrixin sormenpäillään pyörittelemä nuppi on kitarassa säätimistä alimmaisena, musta väri on kulunut kirjaimista.

Järvinen käytti muusikkouransa aikana kymmeniä kitaroita. Myynnissä oleva Roadrunner-strato-lempinimellä tunnettu pitkäkaula soi Hurriganesin samannimisellä levyllä ja on myös kuvattu levynkansiin.

"Kuvassa olevat kaksi kampea ovat kuvauksessa tehty feikki. Kuvassa oleva kultamaali on jossain vaiheessa poistettu ja alta on paljastettu Telecaster-teksti", Lampinen kertoo.

Even, Dingon ja Boycottin kanssa soittanut Lampinen ottaa kitaralegendan syliin ja alkaa soittaa. Vanhan kitaran sointi on kermaista.

"Iän myötä puu alkaa elää ja soundi paranee."

Kitara on jo kiinnostanut monia, ja tarjouksiakin on tullut.

"Soittajat, keräilijät ja sijoittajatkin ovat kyselleet."

Kitaraa on viime aikoina soittanut Hurriganesin nykyinen kitaristi Juho Pitkänen, ja kitara oli käytössä myös Ganes-elokuvassa. Soitin on vastikään säädetty vintage-kitaroihin erikoistuneella Kitarapajalla Jaakko Kiikerin toimesta.

Omistaja ei kuulemma ole pakkomyymässä kitaraa.

"Jos kitara ei mene kaupaksi, se menee jonkun soittajan käyttöön. Omistaja ei aio riistää soittajia."

Ja jos se menee kaupaksi, Lampinen toivoo, että se pääsee tekemään sitä mitä se osaa parhaiten: soimaan.