Mys­ti­nen hä­tä­lä­he­tin­il­moi­tus So­dan­ky­läs­sä – Pe­las­tus­lai­tok­sen kelk­ka­par­tio etsi hä­tä­kut­sun lä­het­tä­jää tun­tu­ris­sa

Pelastuslaitoksen kelkkapartio etsi tiistai-iltana hätäkutsun lähettäjää Sodankylässä Oratunturin pohjoispuolella. Kello kymmenen aikaan illalla etsintä lopetettiin tuloksettomana.

Pelastuslaitoksen kelkkapartio etsi tiistai-iltana hätäkutsun lähettäjää Sodankylässä Oratunturin pohjoispuolella. Kello kymmenen aikaan illalla etsintä lopetettiin tuloksettomana.

–Alue tutkittiin, eikä siellä ollut mitään liikkumisen jälkiä. Mitään löydettävää ei ole, joten poliisin kanssa päätettiin, että etsintä lopetetaan, kertoo Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jukka Harmanen.

Harmasen mukaan kyseessä on poikkeuksellinen tilanne.

– Hätälähetintä ei pystytä identifioimaan kehenkään, mikä on erikoista. Kyseiset laitteet ovat aina liitettävissä laitteen omistavaan henkilöön.

Harmasen mukaan hätäkutsu tuli alueelta, joka on 4–5 kilometrin päässä lähimmältä kelkkareitiltä.

– Yleensä tällaisia laitteita on esimerkiksi poromiehillä ja retkeilijöillä, ja hätäkutsuja tulee muutamia vuosittain. Mutta tällaista tapausta en muista, että olisi aiemmin tullut, ettei laitteella ole yhteystietoa. Nyt tuli vain pelkät koordinaatit.

Hätäkutsu tuli seitsemän aikaan tiistai-iltana Norjan Bodön kautta. Sieltä se välitettiin Turun meripelastuskeskukseen.

– Tällainen kummitustapaus aiheuttaa paljon selvittelyä, ja olemme olleet yhteyksissä Turkuun ja poliisiin, miten tilanteessa toimitaan, Harmanen kertoo.

Harmasen mukaan kyseessä saattoi olla laitteen toimintahäiriö.

– Kaikkiin hätäkutsuihin suhtaudutaan aina vakavasti. Meidän näkökulmastamme jollain on hätä kunnes toisin todistetaan. Tämä kävi nyt hyvästä harjoituksesta viranomaisten välillä.

Juttua päivitetty kello 22.21.