Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Myrnan val­mis­tus lo­pe­te­taan 2005

Oululaisen Jankkiyhistyksen selvityksen mukaan Suomen kansa on todistettavasti kahtiajakautunut, koska toinen puoli siitä rakastaa ja toinen puoli inhoaa Myrnaa. Sitten on tietysti muutama sellainen, joka kysyy, mikä ihme se Myrna oikein on.

Rauhallinen tuokio . Paula Rattola esittelee kannuaan pomolleen Olga Osolille.
Rauhallinen tuokio . Paula Rattola esittelee kannuaan pomolleen Olga Osolille.
Kuva: Anja Juurikkalan arkisto

Oululaisen Jankkiyhistyksen selvityksen mukaan Suomen kansa on todistettavasti kahtiajakautunut, koska toinen puoli siitä rakastaa ja toinen puoli inhoaa Myrnaa. Sitten on tietysti muutama sellainen, joka kysyy, mikä ihme se Myrna oikein on.

Heille joilla ei ole aavistustakaan, kerrottakoon, että kysymyksessä on vanhin tuotannossa oleva Arabia-astiasto. Siis ne ruskeakukkaiset kultareunaiset kahvikupit sokerikkoineen, kermakkoineen, kahvikannuineen, pullavateineen, nykyään jopa kahvilusikkoineen ja kakkulapioineen.

Nyt Myrna on kuitenkin tullut tiensä päähän. Heti alkuvuodesta Arabialta lähtee leviämään tiedote, että Myrnan valmistus loppuu toukokuussa 2005.Tarkoituksellisen kansanomaista


Myrnan äiti on taiteilija Olga Osol, joka nimesi astiastonsa amerikkalaisen elokuvanäyttelijän, 1930-luvun supertähden Myrna Loyn mukaan. Loy ja Osol sattuivat olemaan jopa ikätovereita, sillä kumpikin syntyi vuonna 1905, Olga toukokuussa, Myrna elokuussa.

Myrna-tuotanto siis täsmälopetetaan sekä sen suunnittelijan että sille nimen antaneen henkilön 100-vuotispäivän kunniaksi!

Myrnien matka suomalaisten kahvikutsujen kestosuosikiksi alkoi vuonna 1938, jolloin Olga Osol päätti suunnitella jotakin kansanomaista.

"Myrna oli tehty jo ennen minun tuloani Arabiaan. Suomen myynnin päällikkö Jantunen ehdotti jo 50-luvulla, että Myrnalle pystytettäisiin muistopatsas, kun se meni niin hyvin kaupaksi", muistelee kuvanveistäjä Anja Juurikkala, jonka pohjoissuomalaiset tuntevat parhaiten akateemikko Oskari Jauhiaisen oppilaana. Ennen Ateneumiin menoaan Juurikkala ennätti kuitenkin nuoruudessaan työskennellä Arabialla, jonne Olga Osol perusti käsimaalaamon ja opetti Anja Juurikkalan alalle.

Juurikkala tuli Arabiaan vuonna 1946, ei edes pyrkimään työhön vaan tervehtimään kurssitoveriaan Kaarina Ahoa, joka oli päässyt Kaj Franckin apulaiseksi. Olga Osol tuli sattumalta vastaan ja luuli, että nuori Anja on pyrkimässä töihin.

"Teepäs jotakin!" hän sanoi, ja Anja Juurikkala kertoo tehneensä lehmän: "Olga sanoi, että tästä tulee hyvä ja minulle annettiin oma huone ja nimi oven päälle heti, kun remontti valmistui. Sitä ennen kaikki tekivät työtä suuressa salissa."

"Pidin Olgaa toisena äitinäni!" Juurikkala tunnustaa.Olga ei
itse arvostanut


Olga Osol teki Myrnan nimenomaan myyntivaltiksi. Sarjaa suunniteltaessa jopa tutkittiin, mitkä värit ovat eniten kansalle mieleen ja juuri ne ruskeat ovat nyt sitten olleet kaikki nämä vuosikymmenet Myrnassa.

"Olga itse ei pitänyt Myrnaa minään ja oli vihainen, kun Anttilan tavaratalo lähetti hänelle lahjan kiitokseksi Myrnan tekemisestä", Juurikkala muistelee.

"Kun minä tulin sieltä Sysmän korvesta, olin hyvin ihmisarka ja kuljin pitkin seinänvieriä. Kun työt eivät mielestäni onnistuneet, aloin itkeä ja Olga vei minut omaan huoneeseensa, keitti kahvia ja lohdutteli. Parantaaksensa huonoa itsetuntoani hän kehui minua, mutta sitten hän kyllästyi ja sanoi:´Ei minä joka päivä jaksa jaksa sinua kehua.´ Olga puhui huonoa suomea - hänen isänsä oli latvialainen."

"Hän itse teki hirveän suuren työn perustaessaan käsimaalaamon. Arabia oli Olgalle mies ja lapset", Anja Juurikkala muistelee ja on pahoillaan yhä vieläkin siitä, ettei vuonna 1994 kuollut Olga Osol saanut elinaikanaan sitä tunnustusta, jonka olisi ansainnut ja tarvinnut.Olgasta
Miss Arabia


Anja Juurikkala syyttää Richard Lindhia, joka valittiin Olgan tilalle tämän ollessa jalkansa vuoksi sairaslomalla, siitä että tämä antoi käsinkoristamon kuihtua. Juurikkala on sitä mieltä, että Olga Osolia vihataan vieläkin.

Anja Juurikkala sanoo, että kun hän läksi Arabialta taideakatemiaan, hän tunsi tulleensa taivaaseen. Siitä huolimatta Arabian ajoilta riittää hyviä ja hauskojakin muistoja:

"Meillä oli hirveän hauskoja juhlia ja Olga valittiin kerran sellaisissa Miss Arabiaksi!"

Anja Juurikkala piti yhteyttä Olgaan tämän elämän loppuun saakka, vieraili tämän luona Tapiolassa ja muistaa, ettei 1994 kuolleella Olgalla ollut lainkaan televisiota. Hän kävi vielä oppiäitinsä kuolinvuoteen äärelläkin Jorvin sairaassa ja seisomassa kynttilä kädessä Helsingin ortodoksisella hautausmaalla, jonne Olga haudattiin. Vielä kuolinvuoteellaankin Olga muisti ylistää entistä alaistaan persoonallisella suomellaan: "Sinä tee paljon!"

"Minulle Olga oli elämässäni tärkeä ihminen. Saan olla hänelle paljosta kiitollinen. Arabiassa vasta opin valutaidon, josta minulle on ollut elämänaikainen hyöty. Paljon muutakin opin, myös maailman pahuuden", hän tiivistää.Ankara
johtaja


Anja Juurikalan mukaan Olga oli ankara johtaja: osaston piti tuottaa, muuten se olisi lopetettu. Niinpä temperamenttinen johtaja haukkui niitä, jotka eivät saaneet mitään aikaan. Kun muut lähtivät kotiin työpäivän päätyttyä, Olga jäi tehtaalle tarkastelemaan päivän töitä.

"Oli vahinko, ettei siihen aikaan ollut magnetofonia", Anja Juurikkala voivottelee muistellessaan, miten suoraan Olga asiat sanoi. "Asiasta hän kyllä puhui, mutta ihmiset suuttuivat ja hänet leimattiin."

Esimerkkinä hän kertoo, miten Olga luonnehti Friedl Holzer-Kjellbergia, riisiposliinin taikuria: "Friedl on niinkuin keisarinna, mutta nimi on kuitenkin vain puuseppä."

Syrjäyttämisensä jälkeen Olga oli kuin Tuhkimo: joutui työskentelemään ensiksi valuosaston nurkassa mutta pääsi sieltä sitten parempaan paikkaan ja teki malleja eläkkeelle siirtymiseensä asti.