Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Myös Bri­tan­nian ul­ko­mi­nis­te­ri Boris Johnson eroaa - EU:n Tusk lei­kit­te­lee aja­tuk­sel­la bre­xi­tin pe­ruun­tu­mi­ses­ta

Britannian ulkoministeri Boris Johnson on eronnut tehtävästään, kertoo Downing Street.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson on eronnut tehtävästään, kertoo Downing Street. Erosta ilmoitettiin vain muutamia tunteja brexit-ministeri David Davisin lähdön jälkeen.

Britannian uudeksi ulkoministeriksi nousee konservatiivien Jeremy Hunt.

Britannian hallitus sopi perjantaina suuntaviivoista Britannian EU-erolle. Pääministeri Theresa Mayn johdolla neuvotellun linjan on arvioitu tarkoittavan pehmeämpää brexitiä.

Brittihallitus linjasi pitkän väännön jälkeen, että se pyrkii jatkamaan mahdollisimman vapaata tavarakauppaa EU:n kanssa. Tämä tarkoittaisi, että maan täytyy noudattaa unionin sääntöjä.

Konservatiivit Johnson ja Davis ovat ajaneet tiukkaa brexitiä, jonka myötä Britannia olisi palauttanut täyden määräysvallan sääntöpohjasta itselleen. Käytännössä vaatimuksen toteuttaminen oli vaikeaa, koska EU pitää kiinni sisämarkkinoistaan.

Pääministeri May myönsi maanantaina parlamentissa, että hän on eronneiden ministereiden kanssa eri linjoilla.

- Emme ole samaa mieltä siitä, mikä on paras tapa noudattaa yhteistä velvollisuuttamme kunnioittaa kansanäänestyksen tulosta, May sanoi AFP:n mukaan.

Iso kysymys on, mikä on Mayn itsensä asema ja selviytyisikö hän mahdollisesta luottamusäänestyksestä.

Suomen Lontoon-lähettiläs: Ministerien ero kertoo Britannian kahtia jakautumisesta

Britanniassa kahden ministerin ero hallituksesta ei yllättänyt Suomen Lontoon-suurlähettilästä Päivi Luostarista.

- Se kertoo siitä, että maa on varsin pahasti jakautunut samoin kuin hallitus ja myös pääpuolueet EU-eron osalta, hän sanoo STT:lle puhelimitse.

Konservatiivipuolueessa on kansanedustajia, jotka vaativat niin sanottua kovaa brexitiä eli eroa EU:sta niin, että tuleva suhde olisi lähinnä vain vapaakauppasopimuksen varassa. Toisaalta puolueessa on niitä, jotka haluavat Eta-sopimuksen suuntaan menevää mahdollisimman läheistä suhdetta EU:hun.

- Ja näiden kahden siiven välillä Theresa May on yrittänyt tasapainoilla. En ole ollenkaan yllättynyt, että tässä näin kävi, kun hän ehdotuksensa perjantaina esitti. Nyt pitää tietysti muistaa, että EU:han ei ole vielä ottanut siihen mitään kantaa, Luostarinen sanoo.

Hän uskoo, ettei jatkokaan ole yksinkertaista. Tähän asti Britanniassa on käytetty paljon aikaa sisäiseen neuvotteluun, mutta aivan toinen asia on, miten neuvottelut EU:n kanssa voivat edetä tältä pohjalta, Luostarinen huomauttaa.

Kaksi vuotta ministerinä

Johnson on taustaltaan amerikkalaissyntyinen toimittaja, joka on työskennellyt muun muassa Brysselissä. Hän aloitti ulkoministerinä toissa vuonna.

Myös Davis aloitti tehtävässään toissa vuonna ja ehti toimia EU-erosta vastaavana ministerinä vain muutamaa päivää vajaat kaksi vuotta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk leikitteli uutisen jälkeen ajatuksella, että brexit peruuntuisi.

- Poliitikot tulevat ja menevät, mutta ongelmat, joita he ovat luoneet ihmisille, pysyvät. On harmi, että brexitin idea ei häviä Davisin ja Johnsonin mukana. Mutta.. kuka tietää, Tusk tviittasi.

Puolalaispoliitikko on puhunut aiemminkin haaveestaan, että brexit vielä peruuntuisi.