Muualta tulleet maa­han­muu­ton vas­tus­ta­jat vä­rit­ti­vät kes­kus­te­lua vas­taan­ot­to­kes­kuk­ses­ta Pu­das­jär­vel­lä – "Pu­das­jär­ve­läi­set osaavat tehdä omat pää­tök­sen­sä ihan itse ilman vii­sai­ta neu­vo­ja”

Turvallisuusinfoon osallistuneet ihmettelivät, missä sitä vastaanottokeskuksen lopettamista vaativien maalaamaa turvattomuutta on.

Pudasjärvellä keskusteltiin keskiviikkona maahamuuttoasioista. Avoin keskustelutilaisuus kokosi salin täyteen ihmisiä.
Pudasjärvellä keskusteltiin keskiviikkona maahamuuttoasioista. Avoin keskustelutilaisuus kokosi salin täyteen ihmisiä.
Kuva: Jukka Leinonen

Pakolaisten vastaanottokeskuksen lakkauttamista vaativan kuntalaisaloitteen vuoksi koolle kutsuttu turvallisuusinfo keräsi kulttuurikeskus Pohjantähden auditorion tupaten täyteen väkeä keskiviikkona Pudasjärvellä.

Tilaisuudessa käytiin läpi vastaanottokeskukseen liittyvien asioiden lisäksi yleistä turvallisuustilannetta kaupungissa.

Aloitteessa viitattiin Oulussa alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikosepäilyihin ja heräteltiin pelkoja ilmiön leviämisestä Pudasjärvelle.

Tilaisuuden avannut Pudasjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä (kesk.) muistutti, että päätökset vastaanottokeskuksesta on tehty kaupungin organisaatiossa normaalissa järjestyksessä.

Pudasjärvi on turvallinen paikka

Kaupunginjohtaja Tomi Timonen huomautti, että päätökset asiassa ovat jo neljällä valtuustokaudella olleet yksimielisiä.

Timonen korosti, ettei Pudasjärven valtuusto hyväksy minkään ihmisryhmän syyllistämistä yksilöiden tekojen pohjalta.

Vastaanottokeskuksen toimintaa ja siellä asuvien elämää avasivat yleisölle Pudasjärven monikulttuurisen työn koordinaattori Sirpa Timonen-Nissi ja Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Rönkkömäki.

Timonen-Nissi totesi, että maahanmuutto on tuonut Pudasjärvelle 45 työpaikkaa, elinvoimaa, veroja, vuokria ja myös työvoimaa.

Rönkkömäki kertoi maahanmuuttojärjestelmästä, lainsäädännöstä ja turvapaikanhakuprosessista.

Rikoskomisario Risto Määttä kertoi yleisestä turvallisuustilanteesta Pudasjärvellä esittelemällä rikostilastoja. Niiden perusteella kaupunki näyttäytyy sangen turvallisena asuinpaikkana.

Vastustajat tulivat muualta

Alustusten jälkeen käytyä keskustelua oli saapunut värittämään joukko maahanmuuttovastaisista kommenteista tunnettuja henkilöitä muun muassa Oulusta ja Kuusamosta. Vastaanottokeskuksen lopettamista vaativan aloitteen tekijöitä Pudasjärveltä ei osallistunut keskusteluun.

Kriittiset äänenpainot eivät hetkauttaneet vastaanottokeskuksen puolustajia.

Nuorten kanssa työskentelevä Pudasjärven hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Sointu Veivo (kesk.) totesi, että vastaanottokeskuksen lopetusta vaativien lietsomaa pelkoa saa kylältä hakemalla hakea, sillä kaduilla ”ei näy ristin sielua”.

– Väite, että kaikki pelkäävät, on höpö höpöä.

Katja Järvenpää oli samoilla linjoilla.

– Aloitteen tekijöilläkö sitä turvattomuutta on, hän kysyi.

Valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Eero Oinas-Panuma (kesk.) totesi, että päätökset vastaanottokeskuksesta on tehty perusteellisen valmistelun pohjalta.
Muualta paikalle tulleita maahaanmuuton vastustajia Oinas-Panuma evästi toteamalla, että pudasjärveläiset osaavat tehdä omat päätöksensä ihan itse ilman ”viisaita neuvoja”.

Pakolaisena Pudasjärvelle Irakista tullut, lähihoitajaksi opiskeleva Sahira Sahib Abdulhusen kiitteli vuolaasti sekä vastaanottokeskusta että pudasjärveläisiä saamastaan kohtelusta. Hän sanoi ymmärtävänsä, että suomalaiset ovat vihaisia, mutta totesi valtaosan pakolaisista haluavan vain elää rauhassa.

Pudasjärvellä on pieni vastaanottokeskus

Paikkoja 110, vuosina 2015–2016 poikkeuksellisesti 180 paikkaa.

Käyttöaste viime vuonna 75 %, keskimäärin 85 asukasta.

Nyt noin 90 asukasta, 16 kansallisuutta. Eniten tulijoita Venäjältä, Turkista, Somaliasta ja Afganistanista.

Perheitä 22, joissa lapsia 27. Yksin tulleita miehiä 24, naisia kaksi.

Työssä lähiesimies, seitsemän ohjaajaa, yksi suomenkielen opettaja, yksi sairaanhoitaja, yksi sosiaaliohjaaja.

Pudasjärven asukkaista ulkomaalaisia on 2,3 prosenttia, yhteensä 173 henkilöä. Ulkomaalaisten lähtömaat ovat pitkälti samoja kuin vastaanottokeskuksen asukkaiden.

Vastaanottokeskuksen kautta tulleita toimii Pudasjärvellä yrittäjinä ja työllistyneitä on eri aloille.

Vastaanottokeskuksen lakkauttamista vaativan kuntalaisaloitteen oli allekirjoittanut maanantaihin mennessä reilut 350 henkilöä. Pudasjärvellä on asukkaita noin 8 000.