Mus­ta­vaa­ran Kaivos Oy hylkäsi nimensä – yhtiö kes­kit­tyy Raahen va­na­dii­ni­teh­taa­seen

Raahen satama-alueelle suunnitellun vanadiinitehtaan maanrakennustyöt alkavat mahdollisesti tulevana kesänä, mutta asialla ei ole enää Mustavaaran Kaivos Oy.

Rautaruukki louhi Mustavaarassa avolouhoksesta 14 miljoonaa tonnia vanadiinia vuosina 1976-1985. Arkistokuva.
Rautaruukki louhi Mustavaarassa avolouhoksesta 14 miljoonaa tonnia vanadiinia vuosina 1976-1985. Arkistokuva.
Kuva: Heikki Ketola

Raahen satama-alueelle suunnitellun vanadiinitehtaan maanrakennustyöt alkavat mahdollisesti tulevana kesänä, mutta asialla ei ole enää Mustavaaran Kaivos Oy. Tehdashanketta valmistelee nyt Ferrovan Oy.

Tilanteeseen ei liity kuitenkaan minkäänlaista dramatiikkaa. Ainoa, mikä on muuttunut, on yhtiön toiminimi.

Yksi syy yhtiön nimenmuutokselle on se, että Raahen tehdashankkeen lainapainotteinen rahoituspaketti tulee käytännössä suurimmaksi osaksi Suomen ulkopuolelta.

– Halusimme yhtiön nimeksi vähän helpommin suuhun sopivan sanan ei-suomenkielisille, toimitusjohtaja Jukka Pitkäjärvi sanoo.

Yhtiön uusi toiminimi on otettu käyttöön viikko sitten perjantaina. Nimenmuutoksen taustalla on myös halu korostaa yhtiön nykyistä strategiaa ja tulevaa päätuotetta ferrovanadiinia.

Ferrovan pyrkii saamaan vanadiinitehtaan rakentamispäätöksen aikaiseksi kevään aikana. Jos kaikki menee suunnitellusti, alkavat maanrakennustyöt Raahen tehtaan tontilla tulevana kesänä.

– Se on tavoite, Pitkärvi toteaa.

Tehtaan tuotantoprosessi perustuu kierrätysraaka-aineen hyödyntämiseen. Tehdas tulee käsittelemään vanadiinipitoisia teräskuonia, jotka sille toimittaa SSAB Suomen ja Ruotsin terästehtailtaan.

Tehdasinvestoinnin kokonaiskustannuksiksi arvioidaan tällä hetkellä noin 300 miljoonaa euroa.

Alkujaan yhtiö suunnitteli avaavansa Taivalkoskella sijaitsevan Mustavaaran kaivoksen uudelleen ja rakentavansa Raaheen sulaton. Sittemmin yhtiö muutti strategiansa perinteisestä kaivostoiminnasta metallien talteenottoon terästeollisuuden sivutuotevirroista kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.

– Ei voi sanoa, että ajatus kaivoksen avaamisesta on kokonaan haudattu, mutta se ei ole aktiivinen. Käytännössä kolmeen vuoteen Taivalkosken suunnalla ei ole tehty yhtään mitään. Nyt on keskitytty ja keskitytään ihan täysin tähän kiertotaloushankkeeseen, kertoo Pitkäjärvi.