Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Mustat va­rik­set as­kar­rut­ta­vat tut­ki­joi­ta

Nokivarista on pitkään pidetty tavallisen variksen alalajina. Etelä- ja Keski-Euroopassa esiintyvä nokivaris on hyvin samannäköinen kuin kotoinen harmaatakkinen variksemme. Selvin ero on värissä: nokivaris on kokonaan musta.

Noenmusta varis. Keski- ja Etelä-Euroopassa esiintyvä nokivaris on Suomessa harvinainen vieras.
Noenmusta varis. Keski- ja Etelä-Euroopassa esiintyvä nokivaris on Suomessa harvinainen vieras.
Kuva: Jari Peltomäki

Nokivarista on pitkään pidetty tavallisen variksen alalajina. Etelä- ja Keski-Euroopassa esiintyvä nokivaris on hyvin samannäköinen kuin kotoinen harmaatakkinen variksemme. Selvin ero on värissä: nokivaris on kokonaan musta.

Nokivaris ja harmaavaris ovat kiinnostaneet lintututkijoita ja -harrastajia kahdesta syystä. Toinen syy liittyy lajin käsitteeseen. Lintuja on pidetty alalajeina, sillä ne risteytyvät keskenään ja risteymät ovat lisääntymiskykyisiä. Alalajien levinneisyysalueen rajalta Keski-Euroopasta löytyykin kirjava valikoima eri asteisesti harmaanmustia variksia.

Toissa vuonna brittiläinen taksonomisia ongelmia pohtiva komitea suositteli kuitenkin alalajien jakamista kahdeksi omaksi lajikseen. Perusteluita oli useita, muun muassa risteymävyöhykkeen kapeus ja pysyvyys, äänten ja ekologian pienet erot muotojen välillä ja risteymien heikompi lisääntymiskyky.

Artikkeli lajien eroista ilmestyi kesällä British Birds -lehdessä. DNA-tutkimukset eivät kuitenkaan paljastaneet eroja, joten varisten lajiutuminen on vielä kesken. Evoluution eteneminen on kuitenkin sen verran hidasta, että nykytutkijat eivät näe sitä päivää, kun nokivaris ja tavallinen varis eivät enää pysty risteytymään keskenään.

Toinen erityisesti harrastajia kiinnostava seikka liittyy tunnistamiseen. Vaikka nokivaris ja tavallinen varis ovatkin helppoja erottaa toisistaan, saavat muut varislintulajit aikaan melkoisia tunnistuspähkinöitä.Mustia
variksia riittää


Suomessa eniten sekaannusta aiheuttaa nuori mustavaris, jonka nokan tyvi ei ole vaalea kuten aikuisilla. Pohjois-Pohjanmaa kuuluu mustavariksen vahvimpiin esiintymisalueisiin Suomessa.

Musta varis voi siis olla nokivaris tai mustavaris, Oulussa mitä todennäköisimmin mustavaris. Sekaannusta aiheuttaa vielä se, että variksen ja nokivariksen risteymäkin voi olla täysin musta.

Keski- ja Itä-Aasiassa esiintyy niinkään kokomusta variksen alalaji orientalis, joka Euroopan puolella on ilmeisesti tavattu Turkissa. Harmaavariksen levinneisyysalue menee Siperiassa päällekkäin orientaliksen kanssa aivan samalla tavalla kuin nokivariksen kanssa Euroopassa.

Orientaliskin on siis hyvä ehdokas omaksi lajikseen.Tiedot Suomesta
sekavia


Suomessa harvinaisuushavaintoja käsittelevä rariteettikomitea poisti nokivariksen tarkastettavien lajien listalta vuonna 1981, vaikka määritysvaikeudet olivat tiedossa.

Viimeisimmässä Linnut-lehdessä ilmestyi komitean nykyisten jäsenten Antero Lindholmin ja Heikki Luodon katsaus lajin esiintymiseen ja määrittämiseen. Siinä todetaan kokonaiskuvan nokivariksen esiintymisestä Suomessa olevan "yhä varsin sekava ja puutteellinen".

Tiedon puute osuu harmittavaan jaksoon, sillä nokivaris yleistyi Etelä-Ruotsissa 1990-luvulla. Siitä, kuinka paljon nokivariksia harhautui tuolloin Suomeen, ei siis ole tarkkaa tietoa. Tunnistamisvaikeus heijastuu siis suoraan tietoihin lajin ekologiasta - tai tässä tapauksessa tiedon puutteeseen.

Havaintoja nokivariksesta on tehty Suomessa kymmeniä. Lindholmin ja Luodon mukaan monet ilmoitetuista nokivarishavainnoista koskenevat todellisuudessa nuorta mustavarista. Tähän viittaa sekin, että huomattava osa meillä nähdyistä nokivariksista on tavattu nuorten mustavaristen muuttoaikaan huhtikuun lopussa ja toukokuussa.Havainnot menetettiin pitkäksi aikaa


Rariteettikomitea otti havainnot nokivariksesta uudelleen tarkistettavakseen vuoden 2003 alusta ja käsitteli vuoden lopussa saamansa nokivarishavainnot. Havaintolomakkeiden perusteella on komitean mukaan ilmiselvää, että maassamme määritetään nokivariksia löyhin perustein.

Komitea ottikin hyvin tiukan linjan nokivarishavaintoihin ja hylkäsi esimerkiksi kaikki lentohavainnot. Maassa nähdyt linnut tulee kuvata yksityiskohtaisesti, jotta pystytään varmasti sulkemaan pois nuori mustavaris ja variksen ja nokivariksen risteymä.

Lindholm ja Luoto toteavat nokivariksen olevan "surullinen esimerkki" lajista, jonka havainnot menetettiin parin vuosikymmenen ajaksi.