Museo- ja tie­de­kes­kus Luuppi on nimetty alueel­li­sek­si vas­tuu­mu­seok­si – ra­hoi­tus neljän uuden työn­te­ki­jän palk­kaa­mi­seen

Vastuumuseon aseman ja rahoituksen myötä Luupissa on nyt avoinna uusia virkoja.

Oulun taidemuseo kuuluu Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppiin. Arkistokuva.
Oulun taidemuseo kuuluu Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppiin. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt Museo- ja tiedekeskus Luupin Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelliseksi vastuumuseoksi. Nimityksen myötä Luuppi saa muun muassa valtion rahoituksen neljän uuden työntekijän palkkaamiseen.

Vastuumuseon aseman ja rahoituksen myötä Luupissa on nyt avoinna uusia virkoja. Haettavana ovat arkeologin ja korjausrakentamisen asiantuntijan virat sekä kaksi konservaattorin tehtävää. 

Alueelliset vastuumuseot korvaavat aiemmat maakuntamuseo- ja aluetaidemuseotehtävät.

Alueellisten vastuumuseoiden tehtäviin kuuluvat alueellisen museotoiminnan edistämistehtävät, alueelliset kulttuuriympäristötehtävät ja alueelliset taidemuseotehtävät. Toimintaan kuuluu myös muun muassa kulttuuriympäristön suojelu ja hoito Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Kuvataiteen kentällä alueellista taidemuseotehtävää hoidetaan Pohjois-Pohjanmaalla ja nyt uutena myös Kainuun maakunnissa. Kainuun mukaantulo vastuumuseon alueisiin vaatii myös työpanoksen lisäämistä toimialueen laajetessa.  Oulun taidemuseo kokoaa muun muassa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taiteilijoiden kiertonäyttelyitä.  Alueella on taidekokoelmia, jotka vaativat runsaasti konservointia.

Aiempaan aluemuseotoimintaan verrattuna esimerkiksi arkeologisen kulttuuriperinnön hoidon kokonaisuus kasvaa 14 kunnalla, jotka saavat asiantuntija-apua ja neuvontaa esimerkiksi rakennusten korjaushankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Alueellisiksi vastuumuseoiksi on Suomessa nimetty 31 museota. Luupissa vastuumuseoiden tehtäviä hoitavat käytännössä Pohjois-Pohjanmaan museo ja Oulun taidemuseo.