Muoti am­men­taa nyt ar­mei­jas­ta

Maastoprintti näkyy katukuvassa tänä keväänä. Syksyllä puhaltavat jo uudet tuulet, joissa tuoksuu historian havina.

Armykuosit marssivat kevään muotiin.
Armykuosit marssivat kevään muotiin.
Kuva: Anne Leppänen

Armeijan vaikutus muotiin ulottuu pidemmälle kuin moni uskoisi. Vuosien saatossa army-vaikutteita on nähty lukuisia kertoja, ensimmäisen kerran jo 1800-luvulla käydyn Krimin sodan jälkeen.

Vai olisitko uskonut, että amerikkalaisten baseball-pelaajien suosimista paidoista tutut eriväriset hihat juontavat juurensa Krimin sotaan? Tuolloin Lordi Raglanin käsi amputoitiin ja häntä varten ryhdyttiin ompelemaan hihat eri tavalla. Tästä sai nimityksensä raglanhiha.

Syksyllä alkanut army-boomi jatkaa tänä keväänä nousukauttaan. Kauppojen rekit notkuvat maastokuosisia housuja, minihameita ja paitoja. Puhumattakaan erilaisista armeijanvihreistä vaatteista.

Stylisti Ida Jokikunnas kuitenkin kehottaa käyttämään sopivaa harkintaa military-lookia luodessa. Vanha sanonta ”vähemmän on enemmän” sopii tähänkin tilanteeseen.

”Army-kuosiin pukeutuminen on aina räväkkää, eikä siinä jää epäselväksi, mitä henkilö on mieltä. Perinteisten reisitaskuhousujen sijaan kannattaa satsata erilaisiin asusteisiin, joissa näkyy military-henkisyys, kuten laukkuihin, huiveihin ja hanskoihin”, Jokikunnas vinkkaa.

Vuosien saatossa muotimaailmassa on nähty kaikki armeijan elementit. Suunnittelijat ovat hyödyntäneet olkapoletit, pallonapit, lentäjätakin, seilorihousut, kaksirivisen päällystakin napituksen, commandojen ja laivaston villapaidat, lentäjälasit, camouflage- eli maastokuosin sekä khakin, vihreän ja laivastonsinisen värin.

Military-lookin vaikutus on yltänyt yhtä lailla haute couture -muotiin kuin tavallisten kansalaisten katupukeutumiseen. Ensimmäisen maailmansodan seurauksena syntyi yksi historian tunnetuimmista vaatekappaleista, trenssi.

Thomas Burberry keksi hyvin kestävän gabardiinikudoksen vuonna 1879, ja siitä tehdyllä kankaalla vaatetettiin Britannian armeijan sotilaat. Pian tuo takki levisi jokapäiväiseen käyttöön, ja trenssi löytyy tänä päivänä miljoonista vaatekaapeista ympäri maailmaa.

Jokikunnas vinkkaa naisia yhdistämään armeijatyylin naisellisen romanttisiin vaatteisiin.

”Vastakkainasettelu toimii aina. Esimerkiksi army-henkinen takki kannattaa kuroa vyöllä sopivaksi ja yhdistää tiukkoihin housuihin sekä korkokenkiin. Myös army-kuosiset housut voi yhdistää röyhelöpuseroon tai tiukkaan nahkaan, jolloin siitä muodostuu sopivan hienostunut yhdistelmä.”

Pinnalla oleva maastokuvio camouflage levisi laajasti muotiin Persianlahden sodan jälkeen. Ensimmäisen kerran sitä ehti käyttää vaatesuunnittelija Stephen Sprouse jo 1980-luvulla, kun hän sai Andy Warholin punakeltasinisen camoprintin vaatteisiinsa.

Vaatteiden lisäksi ikisuosikeiksi ovat muodostuneet erilaiset army-asusteet,  kuten pilottilasit. Ne päässä ei voi mennä vikaan.