Muistot ovat muita varten

Miehen kroppa on samanlainen kuin vuosikymmeniä sitten, kasvot kaitaiset ja posket lommolla. Hymykin on edelleen herkässä. 50-vuotias Ingemar Stenmark on pitänyt itsensä kunnossa, vaikka aktiiviura päättyi lähes 18 vuotta sitten.

Ingemar Stenmarkin hymy on edelleen herkässä.
Ingemar Stenmarkin hymy on edelleen herkässä.

Åre Miehen kroppa on samanlainen kuin vuosikymmeniä sitten, kasvot kaitaiset ja posket lommolla. Hymykin on edelleen herkässä.

50-vuotias Ingemar Stenmark on pitänyt itsensä kunnossa, vaikka aktiiviura päättyi lähes 18 vuotta sitten. Silminnäkijähavaintojen eli Anja Pärsonin mukaan Stenmark käy usein juoksemassa Monte Carlon rannoilla.

"No joo. Jos käy yksi kaksi kertaa viikossa harjoittelemassa, niin onko se sitten kivikovaa harjoittelua", alppihiihdon legenda naurahtaa.

Mahtisanaa legenda käytetään usein liian heppoisin perustein. Ingemar Stenmarkin kohdalla se ei ole liioittelua - ruotsalainen on kaikkien aikojen alpinisti.

Stenmarkin kohdalla voi uskaltautua vedonlyöntiin: suurempaa alppihiihtäjää ei enää tule. Ennätys, 86 maailmancupin voittoa - pelkästään pujottelusta ja suurpujottelusta - säilyy lyömättömänä. Miesten kaikkien aikojen listalla kakkosena oleva Hermann Maier on yltänyt 53 voittoon.

Kohteliaana miehenä Stenmark uskoo, että Anja Pärsonilla on mahdollisuus rikkoa hänen ennätyksensä.

"Kysymys on siitä, kuinka kauan hän vielä jatkaa uraansa. Anjalla on hyvä fysiikka, tekniikka ja voimakas mieli. Hän on hyvä kaikissa lajeissa."

Stenmark kammosi vauhtilajeja. Tekniikkalajeissa sen sijaan hän pilkkasi keppejä hienommin kuin kukaan muu ennen ja jälkeen. Stenmarkin ylivoima vuosina 1975-1978 sai FIS:n muuttamaan sääntöjään niin, ettei ruotsalainen enää koskaan pystynyt voittamaan maailmancupin kokonaiskilpailua.

Pujottelun ja suurpujottelun kristallipallot hän nappasi itselleen yhteensä käsittämättömät 16 kertaa.

"Jos ei ole mukana kuin kahdessa lajissa kuten minä, niin voittoennätystäni ei ole mahdollista rikkoa. Lajeja on on nykyisin niin paljon."Paineiden
keskellä


Pelkästään voitot eivät tehneet Tärnäbyn suuresta pojasta legendaarista. Hän saavutti ykkössijoja välillä hyvinkin ihmeellisellä tavalla.

Stenmark nousi ensimmäiseen maailmancupin voittoonsa joulukuussa 1974 avauslaskun sijalta 22. Parhaimmassa kisassa hän repi eroa kakkoseksi tulleeseen pujottelijaan 4,06 sekuntia. Suurpujottelun maailmancupissa Stenmark oli lyömätön lähes kaksi vuotta.

Ruotsi meni tuolloin sekaisin Stenmarkista ja tennistähti Björn Borgista.

"Jopa minä oli tunnetumpi Tukholman lentokentällä kuin Zürichissä", Stenmarkin kova kilpakumppani Andreas Wenzel höröttää.

Radalla ruotsalainen oli kuin trapetsitaitelija, normaalielämässä hän vetäytyi mielellään sivummalle valokeilassa. Perjantaina Åressa hän vaikuttaa edelleen kohteliaan etäiseltä median puskiessa päälle kuin sonnilauma.

"Minulla on sen ajan paineesta kahdenlaisia muistoja: hyviä ja huonoja. Tällainen tilaisuus on ok, kun niitä tekee niin vähän kuin minä teen. En haluaisi olla useammin vastaavassa tilanteessa. Nyt kun olen tässä, niin muistan, miltä ne paineet tuntuivat. Minun piti pärjätä sekä kilpailussa että sen ulkopuolella."

Monte Carlossa pitkään asunut Stenmark tekee poikkeuksen hyvän asian vuoksi. Hän laskettelee muiden tähtien kanssa lauantai-iltana hyväntekeväisyystapahtumassa.Yksityistä
elämää


Stenmark lopetti alppiuransa keväällä 1989. Sen jälkeen hän on pitänyt kynttilänsä tiiviisti vakan alla.

"Kaipasin parin vuoden ajan sitä adrenaliinia, minkä kisasta sain. Sen jälkeen tuntui mukavalta, kun ei ollut enää pakko kilpailla."

Mitä alppitähti on tehnyt näiden 18 vuoden aikana?

"Se on minun yksityiselämääni ja haluan pitää sen yksityisenä", Stenmark vastaa napakasti.

Entä kuinka monta hän vielä muistaa 86 maailmancupin voitostaan?

"En montakaan. Siitä on niin monta vuotta aikaa, ja elän nyt eri elämää. Katson mielelläni kisoja televisiosta, mutta en koskaan muistele menneitä laskujani."

Muistot ovat siis muita varten. Niitä muistelijoita on riittävästi ilman Stenmarkiakin.