Kolumni

Muistatko vielä PuLa-Aho-ketjun? – Aho on kasvanut Carolinan kultakimpaleeksi, Puljujärvi etsii yhä paikkaansa ja videopelien parissa viihtyvän Laineen maalinteko takkuaa tällä hetkellä

Tänä keväänä Sebastian Ahon, Patrik Laineen ja Jesse Puljujärven NHL-ura tulee ensimmäiseen risteykseen, kun tulokassopimukset umpeutuvat.

Joonas Hentilä
Joonas Hentilä

Kolme vuotta sitten jääkiekkoa seuraava Suomen kansa kohisi kolmesta nuorukaisesta: Sebastian Ahosta, Patrik Laineesta ja Jesse Puljujärvestä. Tänä keväänä heistä jokaisen NHL-ura tulee ensimmäiseen risteykseen, kun tulokassopimukset umpeutuvat.

Aho on sementoinut asemansa Carolina Hurricanesissa niin jämäkästi, että seurajohto tarjoaa kultakimpaleelleen avoimen sopimuspaperin. Ei ehkä kirjaimellisesti, mutta Ahon tuleva sopimus pyörii todennäköisesti suuruusluokassa kahdeksan vuotta ja kahdeksan miljoonaa dollaria per kausi. Oululainen on Carolinan tulevaisuuden tärkein yksittäinen pelaaja.

Joonas Hentilä
Joonas Hentilä

Puljujärvi yrittää puolestaan kalastaa jostain parivuotisen, parin miljoonan dollarin paperin, jonka avulla hän pääsisi yrittämään uransa suunnan muuttamista. Nuorukainen on joutunut NHL:ssä uimataidottomana altaan syvään päähän – osin omaa syytään ja osin syyntakeettomana.

Torniolaisen seura Edmonton Oilers on NHL:n huonoimpia organisaatioita, joka on tullut kuluvalla vuosikymmenellä tunnetuksi lähinnä superlupausten hautausmaana. Puljujärvelle tekisi hyvää saada uusi alku uudessa ympäristössä. Sen mahdollisuuden hän vielä saa, kiitos kesän 2016 korkean varausnumeron.

Laineen tulevaa sopimusta veikattiin vielä kaudella jopa kymmenen miljoonan dollarin vuosipalkan arvoiseksi. Olihan hän liigan pelätyimpiä maalitykkejä. Viimeisen parin kuukauden aikana Laineen tahti on kuitenkin hyytynyt niin pahasti, että se maksaa hänelle sopimusneuvotteluissa useita miljoonia dollareita.

Videopelaamisen vaikutuksia on tutkittu ympäri maailmaa. On huomattu, että tunnin pelaaminen päivässä on hyväksi aivoille. Tuolloin aivot ratkaisevat ongelmatilanteita paremmin ja muisti sekä reaktiot parantuvat.

Ongelmapelaaminen on eri asia. Videopelit eivät ole suositeltuja ennen nukkumaan menoa, koska ne stimuloivat aivoja, minkä seurauksena unen laatu kärsii. Liika pelaaminen aiheuttaa riippuvuutta, joka näkyy usein elämän muilla osa-alueilla.

”Viiden tunnin videopelaamisen mahduttaminen päiväaikatauluun kuulostaa melkoiselta suoritukselta.”

Patrik Laine pelaa erittäin paljon Fortnitea. Jokainen voi käydä internetistä katsomassa, kuinka monta ottelua selviytymispeliä Laine tahkoaa päivässä Nalle_Puh29-nimimerkillään. Viime viikolla Philadelphia- ja Boston-vierasotteluiden välissä Laineen tilillä pelattiin 32 Fortnite-ottelua, kokonaiskestoltaan ehkä noin viiden tunnin sessio.

Jääkiekko-otteluiden alkamisen ja loppumisen välissä oli noin 21 tuntia. Kun lasketaan mukaan alku- ja loppuverryttelyt, ruokailut, palaverit, siirtyminen toiselle paikkakunnalle ja yöunet, viiden tunnin videopelaamisen mahduttaminen päiväaikatauluun kuulostaa melkoiselta suoritukselta.

Viime keväänä Laine kertoi Ilta-Sanomille, että vieraspelikiertueilla hän saattaa pelata 12 tuntia päivässä.

On vaikea sanoa, vaikuttaako videopelaaminen Laineen suorituksiin, mutta sitä asiaa Winnipeg Jetsin johto varmasti pohtii.

Ymmärrettävästi.