Myrsky: Puita kaatui ih­mis­ten päälle Oulussa

JUURI NYT: Raju uk­kos­kuu­ro pyyh­käi­si Oulun yli – kes­kus­tas­sa kadut tul­vi­vat ja puut kat­kei­li­vat, katso kuvat

Muis­tat­ko vielä c-ka­se­tin? – Ka­se­teil­la on yhä innokas käyt­tä­jä­kun­tan­sa

Vaikka eletään puhtoisen ja kliinisen digiformaatin aikakautta, c-kasetti kiinnostaa yhä, varsinkin punk- ja rap-piireissä.

Oululainen Lauri Manner on C-kasettiharrastaja.
C-kasetteja julkaistaan yhä varsinkin punk- ja rap-piireissä. 
Lauri Manner on C-kasettiharrastaja.C-kasetteja julkaistaan yhä varsinkin punk- ja rap-piireissä. 
Lauri Manner on C-kasettiharrastaja. C-kasetteja julkaistaan yhä varsinkin punk- ja rap-piireissä. 
Lauri Manner on C-kasettiharrastaja.C-kasetteja julkaistaan yhä varsinkin punk- ja rap-piireissä. 
Lauri Manner on C-kasettiharrastaja.
Oululainen Lauri Manner on C-kasettiharrastaja.
Oululainen Lauri Manner on C-kasettiharrastaja.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Vaikka eletään puhtoisen ja kliinisen digiformaatin aikakautta, c-kasetti kiinnostaa yhä, varsinkin punk- ja rap-piireissä. Kaseteista on tullut haluttuja keräilyesineitä, mutta niitä myös kuunnellaan.

Kasetin fyysisyys tekee musiikista jollakin tavalla todellisempaa, toteaa oululainen alakulttuuriharrastaja Lauri Manner, jolla kokoelmissaan useita kymmeniä kasetteja.

Mahdolliset suhinatkin ovat osa estetiikkaa.

-
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

– Analogisella kasetilla haetaan irtiottoa digitaalisesta maailmasta. C-kasetti on kätevän kokoinen, ja saavathan jotkut siitä myös nostalgiaviboja.

Mannerin mielestä kaverille lahjaksi tehty kokoelmakasetti henkilökohtaisempi kuin se, että käy laittamassa kaverin Facebook-seinälle linkin biisiin Youtubessa.

Kasettibuumin myötä jotkut pienlevy-yhtiöt ovat ryhtyneet julkaisemaan uutta musiikkia myös kasettimuodossa. Kaseteista otetaan pieniä maksimissaan sadan kappaleen painoksia. Näin tekevät esimerkiksi oululaiset Psychedelica Records ja Aural Hypnox sekä helsinkiläinen If Society.

Kasetteja lähettiin kirjeissä

Entäpä silloin ennen 1980–1990-luvulla? Monelle c-kasettimuistoihin liittyvät kokoelmakasettien nauhoittamiset joko radiosta tai kaverin levyltä – joskus jopa tv:stä tai mankalta mankalle.

Pienlevy-yhtiö If Societyn pomo Mikko Heikkonen muistelee, kuinka hän lähetteli ja sai kasetteja ympäri maailmaa.

– Teini-iässä hankin valtamerten toiselta puolelta kirjeenvaihtokavereita, joiden kanssa vaihdeltiin kasetteja. Äänitimme niihin paikallista musaa. Se oli viriili kulttuuri ennen internet-aikaa. Kasettien kautta musiikki levisi ympäri maailmaa.

Sormi liipaisimella

1980-luvun nuorella ei ollut helppoa, sillä musiikin äänitys vaati vaivannäköä, ja monesti se meni pieleen syystä tai toisesta. Seuraavassa muutama esimerkki:

Suosikkibiisi tulee radiosta, vaan eipä hätää, liipaisinherkkä sormi on valmiina painamaan rec-nappulaa. Biisi lähenee loppuaan, mutta voi sitä harmistusta, kun ohjelman juontaja alkaakin puhua kappaleen päälle, tai sitten nauha loppuu, jolloin kasetti on käännettävä äkkiä.

C-kasetteja julkaistaan yhä varsinkin punk- ja rap-piireissä.
C-kasetteja julkaistaan yhä varsinkin punk- ja rap-piireissä.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Toisella kertaa kasettinauhurissa pyörii ostokasetti, kenties siinä soi Abba, Rainbow tai Flash Dance -soundtrack... Hetkellinen riemu omasta musiikkihetkestä vaihtuu raivoon, kun keskellä kasettia onkin isoveljen päälle äänittämä huudahdus tyhmästä pikkusiskosta huonoine musiikkimakuineen.

Harmia saattoi aiheuttaa myös kasettinauhurin temppuilu. Jos se imaisi nauhat sisään, nauha oli kelattava sopivaa välinettä, usein ohutta kynää, apuna käyttäen takaisin sisään. Joskus se onnistui, joskus ei. Nauha saattoi jäädä tietystä kohdasta mutkalle, jolloin lopputuloksena oli äänien kakofoniaa ja suhinaa. Näin kävi myös silloin kun katkennut nauha oli teipattu jostakin kohtaa.

Kerro oma kasettimuistosi.