Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Mui­nai­nen jät­ti­vi­rus löytyi Si­pe­rias­ta sulavan ikijään alta

Tartuntakykyisten virusten paljastuminen ikijään alta voi aiheuttaa uudenlaisia terveysriskejä ihmisille ja eläimille.

Ilmaston lämpeneminen voi paljastaa taudinaiheuttajia ikijään alta. Etelämantereella otetussa kuvassa näkyy mannerjäästä irronneita jättimäisiä jäävuoria.
Ilmaston lämpeneminen voi paljastaa taudinaiheuttajia ikijään alta. Etelämantereella otetussa kuvassa näkyy mannerjäästä irronneita jättimäisiä jäävuoria.
Kuva: TORSTEN BLACKWOOD - POOL

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt uuden, aiemmin tuntemattoman viruksen 30 000 vuotta vanhasta ikijäästä Länsi-Siperiasta.

Tšukotkan niemimaalta löytyneessä esihistoriallisessa viruksessa on muutakin erikoista kuin ikä: se on jättikokoinen. Tutkijoiden Mollivirus sibericumiksi ristimä virus erottuu tavallisella mikroskoopillakin.

Sama tutkijaryhmä on tehnyt vastaavia löytöjä aiemminkin. Viime vuonna ryhmä löysi samoista siperialaisista näytteistään toisenlaisen ikivanhan jättiviruksen ja todisti, että sulanut virus voi tappaa isäntäsolunsa.

Löydetyt virukset tarttuvat yksisoluisiin ameboihin, mutta tutkijat varoittivat jo edellisen löydyttyä, että tartuntakykyisten virusten paljastuminen ikijään alta voi aiheuttaa uudenlaisia terveysriskejä ihmisille ja eläimille.

Niitä voi paljastua tulevaisuudessa lisää, kun ilmastonmuutos lämmittää napaseutuja ja taloudellinen toimeliaisuus arktisilla alueilla lisääntyy.

Tuskin vaaraa ihmisille

Virologian professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta ei pidä ikiroudasta paljastuvia viruksia erityisenä vaarana ihmisille.

– Altistumme jatkuvasti monenlaisille viruksille, joista suuri osa tulee eläinkunnasta. Lisäksi toistaiseksi ikiroudasta ei ole löytynyt ihmisiä infektoivia viruksia, hän muistuttaa.

Hyödyn mielestä asiaa on silti syytä tutkia, jotta saataisiin selville kuinka paljon ikijää kätkee aiemmin tuntemattomia viruksia, ja jotta virusten evoluutiota ymmärrettäisiin nykyistä paremmin.

– Aiemmin viruksia on pyritty eristämään myös Egyptin muumioista, mutta se ei ole onnistunut. Niistä on todettu vain viruksen DNA:ta herkillä menetelmillä, mutta virus itsessään on tuhoutunut, Hyöty kertoo.

Isorokon paluu huolena

Jotkut tutkijat ovat olleet huolissaan myös siitä, että vuonna 1980 maailmasta rokotuksilla hävitetty isorokko voisi pulpahtaa joskus esiin sitä suojanneiden muinaisten jäiden sisältä.

Väestön vastustuskyky tappavaa rokkoa vastaan on saattanut heikentyä sen jälkeen, kun tauti hävitettiin luonnosta.

Myös isorokkoa on etsitty vanhoista muumioista, mutta toistaiseksi siitä on löytynyt vain jälkiä, ei ehjänä säilyneitä viruksia.