Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

Uusi luontomedia: Poh­joi­sen Polut tarjoaa tuhtia luet­ta­vaa ret­kei­ly­kan­sal­le

Muhos jäi kun­ta­lii­tok­sen ul­ko­puo­lel­le

Yli-Iin, Oulun, Oulunsalon, Kiimingin ja Haukiputaan kunnanvaltuustot ovat äänestäneet monikuntaliitoksen puolesta. Muhoksen kunnanvaltuusto sen sijaan päätti jäädä kuntaliitoksen ulkopuolelle.

Oulun kaupunginvaltuusto päätyi kannattamaan monikuntaliitosta äänin 63-2.
Oulun kaupunginvaltuusto päätyi kannattamaan monikuntaliitosta äänin 63-2.

Yli-Iin, Oulun, Oulunsalon, Kiimingin ja Haukiputaan kunnanvaltuustot ovat äänestäneet monikuntaliitoksen puolesta. Muhoksen kunnanvaltuusto sen sijaan päätti jäädä kuntaliitoksen ulkopuolelle.

Muhoksella valtuusto päätti jäädä kuntaliitoksen ulkopuolelle äänin 20-15. Valtuusto halusi tietää ensin muiden kuntien ratkaisut.

Kokous kesti lähes kuusi tuntia, josta kuntaliitosasiasta keskusteltiin noin kolmen tunnin ajan. Valtuusto päätyi kunnanhallituksen esittämän liitoksen hylkäämisen kannalle.

Oulussa ainoat tyhjät

Yli-Iin kunnanvaltuusto ehätti ensimmäisenä päättämään kokouksessaan lähtevänsä mukaan Oulun seudun monikuntaliitokseen. Kaikki kunnan 21 valtuutettua olivat yksimielisesti yhdistymisen kannalla.

Oulussa valtuusto hyväksyi monen puheenvuoron ja pitkän keskustelun jälkeen uuden Oulun synnyn äänin 63-2. Tyhjää äänestivät Juha Tapio (vas.) ja Paavo Vasala (kesk). Päätös ei syntynyt yksimielisesti vaikka useassa puheenvuorossa sitä toivottiin.

Äänestykseen asian vei perussuomalaisten Olli Immonen saman puolueen Ville Vähämäen kannattamana. Immonen oli "joidenkin" kuntaliitosten takana, mutta kertoi haluavansa kansanäänestyksen. Immosen mukaan riittävä määrä ei-ääniä olisi tehnyt kansanäänestyksen mahdolliseksi.

Oulunsalo niukasti liittymisen kannalle

Myös Oulunsalo päätti vajaan kahden tunnin käsittelyn jälkeen liittyä uuteen Ouluun. Valtuusto päätyi liittymisen kannalle niukasti äänin 18-17. Paikalla olivat kaikki valtuuston 35 varsinaista jäsentä.

Kokouksessa käytettiin yli 20 puheenvuoroa puolesta ja vastaan.

Kalevan ennakkomittauksessa 18 oli liitoksen puolesta, 10 vastaan ja seitsemän ei kertonut kantaansa. Ennakkoarvioista poiketen epävarmat menivät vastustajien puolelle.

Hylkäävää päätöstä esittänyt Suvi Helanen (kesk.) myönsi olevansa hyvin pettynyt päätökseen. Hän kuitenkin totesi, että päätöksen kanssa on pystyttävä elämään.

Valtuuston puheenjohtaja Juhani Nousiainen (kok.) arvioi heti ratkaisun jälkeen, että liitosta kannattaneilla valtuutetuilla on nyt suuri vastuu ottaa huomioon häviölle jääneet. Nousiaisen mukaan kaikki tarmo on keskitettävä uuden ja vahvan Oulun puolesta.

Hallituksen puheenjohtaja Rauno Holappa (kesk.) yllättyi vastustajien vahvuudesta. Hänen mukaansa viime päivien lobbaus vahvisti "ei"-kantaa.

Kiiminki liittyi joukkoon

Kiimingin kunnanvaltusto päätti hyväksyä kuntajakoselvityksen ja liittymissopimuksen äänin 24-11.

Suurista ryhmistä kokoomuksen ja vasemmistoliiton ryhmät kannattivat esitystä yksimielisesti. Suurin osa keskustan ryhmästä oli itsenäisenä säilymisen kannalla.

Oman lisänsä Kiimingin valtuuston kokoukseen toi keskustelua nostattanut valtuustoaloite neuvoa antavan kansanäänestyksen järjestämisestä. Valtuusto päätti äänin 23-11, että kansanäänestystä ei järjestetä.

Päätös venyi Haukiputaalla

Haukiputaan kunnanvaltuusto äänesti liittymisen puolesta. Äänet jakautuivat 25-18. Kunnanhallitus oli esittänyt valtuustolle monikuntaliitokset hylkäystä. Haukiputaalla päätös tehtiin neljän tunnin keskustelun jälkeen. Keskustan esitys liitoksen jättämisestä pöydälle kaatui äänin 24-19.

Lue lisää kuntaliitoksesta tiistain Kalevasta!