Mu­hok­sel­ta ko­toi­sin oleva sop­raa­no Kaisa Ranta on kysytty klas­si­sen mu­sii­kin so­lis­ti, lisäksi hänen ky­näs­tään on läh­te­nyt me­nes­tys­is­kel­miä – "Olen ollut on­ne­kas, kun olen päässyt ke­hit­tä­mään itseäni mo­ni­puo­li­ses­ti"

Loppuvuosi on ollut kieltämättä kiireistä aikaa, mutta aina kun kotiseudulle käy kutsu, sinne ei voi tulla kuin hyvällä mielellä.

"Kotiseudulla esiintymisessä on aina oma latauksensa, samoin kuin siinä, miten ihmiset kerääntyvät näin joulunalusaikaan sankoin joukoin musiikin äärelle", sanoo Muhoksella varttunut ja nykyään Kirkkonummella asuva sopraano Kaisa Ranta. Ranta esiintyy Oulun kamarikuoron kanssa Oulun tuomiokirkossa torstaina.
"Kotiseudulla esiintymisessä on aina oma latauksensa, samoin kuin siinä, miten ihmiset kerääntyvät näin joulunalusaikaan sankoin joukoin musiikin äärelle", sanoo Muhoksella varttunut ja nykyään Kirkkonummella asuva sopraano Kaisa Ranta. Ranta esiintyy Oulun kamarikuoron kanssa Oulun tuomiokirkossa torstaina.
Kuva: Hyttinen Markku

Loppuvuosi on ollut kieltämättä kiireistä aikaa, mutta aina kun kotiseudulle käy kutsu, sinne ei voi tulla kuin hyvällä mielellä.

Näin sanoo sopraano Kaisa Ranta, joka konsertoi isänmaallisessa joulukonsertissa Oulun tuomiokirkossa torstai-iltana.

Konsertissa Ranta esittää joulusta musiikkia sekä Oulun kamarikuoron solistina että soolona.

– Kotiseudulla esiintymisessä on aina oma latauksensa, samoin kuin siinä, miten ihmiset kerääntyvät näin joulunalusaikaan sankoin joukoin musiikin äärelle, miettii Muhoksella varttunut ja nykyään Kirkkonummella asuva laulaja.

Puhelimitse harjoituskiireiden keskeltä tavoitettu Ranta mainitsee palanneensa äskettäin Kroatian Rijekasta, missä hän oli laulamassa Musettan roolin Giacomo Puccinin säveltämässä oopperassa La Bohème.

Jyväskylän oopperan ja Rijekan oopperan yhteistyönä syntyneessä tuotannossa on mukana suomalaisia ja kroatialaisia solisteja, ja oopperan esitykset jatkuvat vuodenvaihteessa Jyväskylässä. Ennen niitä kalenterissa on kuitenkin useampi joulukonsertti eteläisellä Suomessa.

Oulussa Ranta konsertoi edellisen kerran lokakuussa, ensin Uuden musiikin lokakuussa Lapin sotilassoittokunnan kanssa ja sitten Oulu Sinfonian pyhäinpäivää edeltäneen konsertin solistina.

Kesän ohjelmassa oli puolestaan Muhoksen musiikkipäivät eli Rannan itsensä taiteellisena johtajana luotsaama ja aikoinaan myös ideoima klassisen musiikin tapahtuma. Tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi, ja viimekesäinen kerta oli jo viides.

– Musiikkipäivät on ollut minulle koko ajan hyvin tärkeä ja rakas projekti, ja olen iloisen yllättynyt siitä, miten hyvin se on löytänyt paikkansa ja yleisönsä.

Tapahtumaa voisi pitää myös Rannan rakkaudenosoituksena entistä kotikuntaansa kohtaan. Musiikin harrastamisen Ranta aloitti Muhoksella kuusivuotiaana pianoa ja poikkihuilua soittamalla.

Alun toistakymmentä vuotta sitten alkaneella ammattilaulajan urallaan Kaisa Ranta on ehtinyt esiintyä lukuisten orkestereiden ja kuorojen solistina sekä tehdä monipuolisia näyttämötöitä musiikkiteatterista oopperaan.

– Olen ollut onnekas, kun olen päässyt kehittämään itseäni monipuolisesti. On tosi inspiroivaa haastaa itseään erilaisten teosten äärellä.

Rannalta on turha kysyä mitään yksittäistä tähtihetkeä, sillä ”kaikki tehdään täysillä ja niin hyvin kuin osataan”.

– Ammatinvalinta ei ole kaduttanut ollenkaan. Olen kutsumustyössä!

Pääasiassa klassisen ja uuden taidemusiikin tulkitsijana tunnettu laulaja ei vierasta viihteellisempää musiikkia. Hän on säveltänyt esimerkiksi Jari Sillanpään levyttämän kappaleen Taivas tietää sekä Finlandersin levyttämän kappaleen Oikeesti.

– Takavuosina olen tosiaankin säveltänyt ja sanoittanut joitain lauluja, mutta tämä on jäänyt ainakin toistaiseksi, kun ei ole enää oikein aikaa, Ranta kertoo ja naurahtaa olevansa tällä hetkellä paitsi kysytty solisti myös kiireinen ruuhkavuosimutsi.

Kahden alakouluikäisen lapsen äiti kuljettaa jälkikasvuaan harrastuksiin kuten kuka tahansa vanhempi.

– Valtaosa vapaa-ajasta menee lasten ehdoilla. Poika soittaa selloa ja tyttöä viulua.

Ranta itse valmistelee parhaillaan taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Alkuvaiheessa oleva tutkintokokonaisuus koostuu viidestä konsertista sekä tutkimusosiosta, jossa Ranta tutkii muun muassa taiteilijan läsnäoloa ja yleisökontaktia sekä oopperanäyttämöllä että konserttitilanteessa ”flyygelin mutkassa”.

Kaisa Ranta

Sopraano, freelancer-laulaja.

Syntynyt Rovaniemellä 1980. Asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Muhoksella. Asuu nykyään Kirkkonummella.

Valmistui musiikkipedagogiksi (AMK) Turun musiikkiakatemiasta 2004 ja musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2008.

Aloitti klassisen laulun opinnot Oulun konservatoriossa Airi Tokolan johdolla, opiskellut musiikkia myös Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Opiskeli Sibelius-Akatemian solistisella osastolla Marjut Hannulan johdolla.

Voitti Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa ensimmäisen palkinnon 2006.

Debytoi Suomen kansallisoopperassa W.A. Mozartin Zaide-pienoisoopperan nimiroolissa 2006. On tehnyt monipuolisia näyttämötöitä kuten musiikkiteatteria, musikaaleja, operettia ja oopperaa. Konsertoi aktiivisesti suomalaisten orkestereiden ja kuorojen solistina. On kysytty solisti kirkollisissa teoksissa.

On esiintynyt kotimaan lisäksi Britanniassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä Tshekissä, Kroatiassa ja Japanissa.

Toimii Muhoksen musiikkipäivien taiteellisena johtajana.

Ansioitunut myös kevyen musiikin säveltäjänä ja sanoittajana, on säveltänyt esimerkiksi Jari Sillanpään levyttämän kappaleen Taivas tietää sekä Finlandersin levyttämän kappaleen Oikeesti, joka on valittu aikoinaan vuoden iskelmäksi

Naimisissa Suomen Musiikintekijät ry:n toiminnanjohtajan Aku Toivosen kanssa, perheessä 9- ja 7-vuotiaat lapset.

Motto: Tehdään täydellä sydämellä aina se, mikä tehdään.