Taivalkoski: Tai­val­kos­ken eronnut kun­nan­joh­ta­ja tie­dot­tees­saan Kun­ta­leh­des­sä: "Minuun is­tu­tet­tiin pelon siemen"

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Mainos: Kaleva Digin ke­sä­tar­jous: 17,90 € 3kk, vain tänään.

Muh­keim­mat bus­his­mit julki

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tullut tunnetuksi myös siitä, että hänen lausuntoihinsa lipsuu kömmähdyksiä. Näitä helmiä on saatu kuulla jo siinä määrin, että niitä on alettu kutsua bushismeiksi.

Vapaan maailman johtaja viljelee kielikukkasia.
Vapaan maailman johtaja viljelee kielikukkasia.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tullut tunnetuksi myös siitä, että hänen lausuntoihinsa lipsuu kömmähdyksiä. Näitä helmiä on saatu kuulla jo siinä määrin, että niitä on alettu kutsua bushismeiksi.

Nyt bushismien valiot on koottu Suomessa kirjaksi. Ville Sutisen toimittama opus nimeltä George W. Bush - Unohtumattomimmat (Savukeidas kustannus) lupaa tarjoilla suurmiehen kirkkaimmat ajatukset.

Millaisia kielikukkasia vapaan maailman johtaja sitten viljelee? Esimerkiksi tällaisia:

- Kuten tiedätte, nämä ovat avoimia paikkoja keskustelulle. Te voitte tulla ja kuunnella, mitä minulla on sanottavaa.

- On olemassa vahva luottamus. Näen sen kaiken aikaa kun ihmiset tulevat luokseni ja sanovat 'En halua sinun pettävän minua jälleen'.

Hämmästyttävät sanalapsukset eivät kuitenkaan haitanneet Bushin uudelleenvalintaa. On myös syytä muistaa, että hän ei ole jenkkilän ainoa presidentti, jolta sanat ovat menneet solmuun. Erityisen maineikas tällä sektorilla oli 90-luvun taitteen varapresidentti Dan Quayle.

Quaylen bravuureihin lukeutui matka Latinalaiseen Amerikkaan, missä hän pahoitteli kommunikaatiovaikeuksia koska ei puhu latinaa.

- Republikaanit ymmärtävät äidin ja lapsen välisen kahleen tärkeyden, loihe Quayle myös lausumaan.


Kaikki köyhät
eivät tappajia

Vähältä kuitenkin pitää, ettei Bush nuorempi pistä vielä paremmaksi. Hän esimerkiksi toteaa syvän filosofisesti "Tiedän kuinka vaikeaa teidän on pukea ruokaa perheenne ylle".

Kun presidentti niin ikään päättelee, että "Se on ihan selvästi budjetti. Siinä on paljon numeroita", ei voi kuin ihailla.

Välistä Bushin erehdykset tuovat retoriikkaan yllättävää realismia. Tällainen oli 11:nnen syyskuuta 2001 terrori-iskun jälkeinen toteamus:

- Amerikalle ei ole olemassa riittävän syvää tai riittävän pimeää luolaa johon piiloutua.

Moni bushismi ei kuitenkaan sisällä selvää sekaannusta. Näissä toteamuksissa hämmästyttävät muut syyt.

Mitä kertovat lausujastaan kommentit, joissa Bush arvioi, että "Köyhät ihmiset eivät ole välttämättä tappajia. Pelkästään se, että joku ei satu olemaan rikas, ei tarkoita, että hänellä on halu tappaa" tai "He haluavat liittohallituksen hallitsemaan sosiaaliturvaa niin kuin se olisi muka joku kansallinen projekti".


"Onko teillä
Brasiliassakin mustia?"

Jos Dan Quayle horjahteli erityisesti ulkopolitiikan saralla, eivät George W. Bushinkaan kommentit jää juuri jälkeen.

Bush hölmistytti isäntänsä Senegalin Dakarissa arvioimalla, että "Orjat, jotka lähtivät täältä mennäkseen Amerikkaan päättäväisyytensä ja uskontonsa vuoksi ja siksi että uskoivat vapauteen, auttoivat muuttamaan Amerikkaa".

Afrikka sai Bushin huomiota myös seuraavasti: - Me käytimme paljon aikaa puhumalla Afrikasta niin kuin meidän pitäisikin. Afrikka on valtio, joka kärsii uskomattomasta sairaudesta.

- Minulla tulee olemaan ulkomaihin suuntautuva ulkomaanpolitiikka, tuore presidentti valisti vuonna 2000.

Brasilian presidentiltä Bush kysyi viattomasti: Onko teilläkin täällä mustia?

Pearl Harborin tapahtumat saivat nekin uuden tulkinnan. Bush julisti. että jo puolentoista vuosisadan ajan Amerikka ja Japani ovat muodostaneet yhden suurista ja kestävimmistä liittoumista modernina aikana.

Mutta kuten johtaja itsekin tietää, häntä koskevat toisenlaiset säännöt kuin muita.

- Minä olen johtaja - katsokaas minun ei tarvitse selitellä - minun ei tarvitse selittää, miksi sanon asioita. Se on mielenkiintoinen juttu presidenttinä olemisessa.