Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

MTV: Po­lii­sin vuonna 2012 estämän ter­ro­ri-is­kun kohde oli ko­koo­muk­sen puo­lue­ko­kous

Poliisin vuonna 2012 estämän terrori-iskun kohde oli kokoomuksen puoluekokous, kertoo MTV:n Rikospaikka.

Video: MTV

Poliisin vuonna 2012 estämän terrori-iskun kohde oli kokoomuksen puoluekokous, kertoo MTV:n Rikospaikka. Puoluekokous pidettiin silloisen pääministerin Jyrki Kataisen johdolla Rovaniemellä.

MTV kertoo, että tekoa suunnitelleen noin 40-vuotiaan keskisuomalaisen miehen aikeissa oli kylvää kokouspaikalla suurta tuhoa. Rikospaikan tietojen mukaan mies oli varustautunut tekoon muun muassa räjähteillä tai savupommeilla ja sarjatuliaseella.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi viime perjantaina, että paikallispoliisi, keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi estivät iskun yhteistoimin. Kolehmainen ei kertonut tarkemmin, milloin ja missä poliitikkoja vastaan suunnitteilla ollut isku olisi ollut tarkoitus tehdä.

Kolehmaisen mukaan tieto iskusuunnitelmasta saatiin poliisin omalla tiedustelutyöllä. MTV:n Rikospaikka kuitenkin kertoo, että iskua suunnitellut mielenterveysongelmista kärsinyt mies oli tullut viime hetkillä omantunnontuskiin, minkä vuoksi hän meni itse puhumaan joukkomurhasuunnitelmasta poliisille Jyväskylässä.

STT:n tavoittama keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot ei vahvistanut eikä kiistänyt keskiviikkoiltana MTV:n uutisen tietoja.

Ei otettu ensin vakavasti

MTV:n mukaan iskua suunnitellut mies oli ollut Jyväskylässä jo matkalla asemalle Rovaniemen-junaan, kun hän tuli katumapäälle.

Poliisiasemalle mentyään mies joutui odottamaan pitkään, eikä hänen puheitaan ensin otettu vakavasti. Tilanne muuttui, kun asemalla tai sen lähistöllä säilytyksessä olleesta miehen varustekassista löytyi räjähteitä ja aseita. Rikospaikan tietojen mukaan aseet olivat peräisin miehen isältä, joka oli asekeräilijä.

Poliisiylijohtaja Kolehmainen kertoi viime perjantaina, että iskun suunnitelma oli ollut poliisin arvion mukaan toteuttamiskelpoinen.

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan poliisi on kyennyt estämään useita iskuja Suomessa vuoden 2012 jälkeen.