Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

MTK: En­sim­mäi­set var­hais­vi­han­nek­set kyp­sy­vät viikon myö­häs­sä kylmän kevään vuoksi – ko­hon­neet kus­tan­nuk­set näkyvät hin­nois­sa

Varhaisvihannesten kasvuun lähtö hidastui tänä vuonna kylmästä alkukeväästä johtuen. Tämän vuoksi vihannesten ensisadot alkavat valmistua noin viikon verran tavanomaista myöhemmin, kertoo Maa- ja Metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK tiedotteessaan.

MTK:n mukaan viljelijät suhtautuvat alkaneeseen satokauteen toiveikkaasti, vaikka syitä huoleen on kohonneiden kustannusten vuoksi.

– Tuotantokustannukset ovat nyt ennätyskorkealla polttoaineiden, siementen, taimien ja rahtikulujen hintojen nousun takia. Tämä tulee näkymään myös kuluttajahinnoissa, MTK muistuttaa tiedotteessaan.

Talven runsas lumipeite suojasi talvehtivia kasveja, mutta jää aiheutti joillekin kasveille tuhoja, erityisesti syysviljalle. Tämänvuotisen satokauden ensimmäiset kasvisten taimet ja perunat istutettiin maaliskuun lopulla.

Varhaisperunoiden ja varhaisvihannesten pääsesonki alkaa juhannusviikolla. Sitä aikaisemmat kasvisesikoiset ja ensimmäiset neitsytperunat on saatu kauppoihin joko harsojen alta tunnelikasvatettuina tai lämmittämättömistä kasvihuoneista.