Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Mos­ko­van kaasun koos­tu­mus samaa kuin he­roii­ni­myr­ky­tyk­sis­sä

Moskovan kaappausiskun päätteeksi käytetty kaasu fentanyyli on koostumukseltaan samaa kuin vaarallisia heroiinimyrkytyksiä Helsingissä aiheuttanut huume. Tämä synteettinen heroiini on fentanyylistä johdettu aine, 3-metyylifentanyyli.

Moskovan kaappausiskun päätteeksi käytetty kaasu fentanyyli on koostumukseltaan samaa kuin vaarallisia heroiinimyrkytyksiä Helsingissä aiheuttanut huume. Tämä synteettinen heroiini on fentanyylistä johdettu aine, 3-metyylifentanyyli.

Fentanyyli on vahva opiaatti eli oopiumia sisältävä lääkevalmiste. Sitä käytetään yleisesti nukutuksessa kipulääkkeenä. 3-metyylifentanyyliä ei ole käytetty lääkkeenä tai leikkauksissa. Aine on tullut esiin heroiiniyliannostusten yhteydessä.

Apulaisylilääkäri Pekka Laine Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrian klinikan huumeklinikalta kertoo, että fentanyyli on anestesiassa varsin tehokas mutta hankala kuten kaikki opiaatit.

"Ne ovat pieninä annoksina toimivia mutta suurilla annoksilla pysäyttävät hengityksen ja tappavat. Fentanyylistä tehty johdos 3-metyylifentanyyli on monta kertaa tavallista fentanyyliä tehokkaampaa", hän kertoo. Liiallisena annoksina myös 3-metyylifentanyyli tappaa pysäyttämällä hengityksen ja lamaamalla osittain verenkierron.

Laine arvioi, että tavalliseen heroiiniin verrattuna synteettinen heroiini on massayksikköä kohden noin tuhat kertaa voimakkaampaa.

"Toisin sanoen tarvittavat määrät 3-metyylifentanyyliä ovat mikrogrammaluokkaa, eli aivan äärettömän pieniä määriä. 3-metyylifentanyyli on massaansa nähden yksi voimakkaimpia opiaatteja, mitä tunnetaan", Laine kertoo.

Synteettinen heroiini 3-metyylifentanyyli ei ainesosiltaan ole tekemisissä tavallisen heroiinin kanssa. Nimensä mukaisesti aine on täysin synteettinen eli keinotekoinen.

"Heroiini tehdään unikosta, oopiumista ja morfiinista johtamalla. Tämä on tehty puhtaasti kemian teollisuuden tuotteilla", Laine selvittää. Hänen mukaansa synteettisen heroiinin valmistukseen tarvitaan kohtuullista laboratoriota, eikä sitä pysty tekemään kotikonstein.

Vastamyrkyt eivät tehoa

Laine huomauttaa, että tehokkainkaan vastamyrkky ei tehoa synteettiseen heroiiniin. Moskovassa taas todettiin, että vastamyrkyt eivät purreet fentanyyliin. Yliannostustapauksissa hoitokeinoksi jää Laineen mukaan elvytys, hengityksen tukeminen, niin kauan että aine poistuu elimistöstä.

"3-metyylifentanyyli on hankala aine, koska myrkytysoireet ovat samat kuin muissakin opiaateissa, mutta vastamyrkyt eivät oikein tepsi."

Venäjältä on kulkeutunut viime vuosina synteettisiä huumausaineita Suomeen. Laine kertoo ihmetelleensä, että juuri 3-metyylifentanyyliä on alkanut saapua Suomeen. "Jo vuoden parin ajan on ollut tietoa, että tällaisia myrkytyksiä ja yliannostuksia on Suomessa. Mistä juuri tätä ainetta on tullut venäläiseen katukauppaan niin, että se on korvannut jonkin verran heroiinia täällä", hän pohtii.

Laine ihmettelee myös, minkä takia fentanyylistä yhtäkkiä puhutaan tainnutuskaasuna. "Yleensä käytetään kyynelkaasua, eikä tällaisia lamaavia kaasuja", hän jatkaa.