Mo­poi­li­jan su­mu­tus­ju­tun po­lii­si­tut­kin­ta val­mis­tu­mas­sa, sekä po­lii­se­ja että mo­poi­li­jaa epäil­lään ri­kok­sis­ta

Lapin poliisilaitos on saamassa valmiiksi Oulussa viime syyskuussa sattuneen sumutusjutun tutkinnan.

Siviilimallin poliisiauto pysäytti mopoilijan OC-sumutteella kuntoradalla syyskuussa.
Siviilimallin poliisiauto pysäytti mopoilijan OC-sumutteella kuntoradalla syyskuussa.
Kuva: Matti Räty

Lapin poliisilaitos on saamassa valmiiksi Oulussa viime syyskuussa sattuneen sumutusjutun tutkinnan.

Oulun poliisilaitoksen liikennevalvontaa tekemässä ollut poliisipartio pysäytti syyskuun lopulla 15-vuotiaan mopoilijatytön oc-sumutteen avulla. Tyttö kaatui ja loukkasi alaraajojaan.

Lapin poliisi epäilee, että sekä poliisit että tyttö syyllistyivät tilanteessa useisiin rikoksiin.

Se epäilee kumpaakin partioon kuulunutta poliisia pahoinpitelystä, vammantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Mopoilijatyttöä puolestaan epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja alkoholirikkomuksesta.

Tapauksen tutkinnanjohtajana toimivan Lapin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän Maija Aarton mukaan esitutkinnan perusteella alaikäisellä tytöllä ei ollut oikeutta ajaa mopolla, minkä lisäksi hänen hallustaan löytyi alkoholituotteita.

– Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin, hän kuvailee.

Poliisit ajoivat siviilimallista poliisiautoa. Mopoilijatytön isä kertoi syksyllä Kalevalle, että tyttö ei tunnistanut ajoneuvoa poliisiautoksi vaan säikähti pitkiä valoja vilkuttanutta autoa. Se ajoi tytön rinnalle Risuniitystä Ritaharjuun johtavalla kuntoradalla, missä ajoneuvosta suihkutettiin oc-sumutetta.

Aarto ei ota kantaa siihen, millä tavoin partio yritti pysäyttää tytön ja minkä vuoksi.

– Juuri tätä olemme esitutkinnassa selvittäneet, hän sanoo.

Sen aikana on kuultu useita henkilöitä, minkä lisäksi se on vaatinut teknistä tutkintaa.

Esitutkinnan valmistuminen odottaa vielä lääkärinlausuntoa tytölle tilanteessa aiheutuneista vammoista. Tämän jälkeen osapuolet saavat antaa asiasta loppulausuntonsa ja jos he eivät vaadi vielä lisätutkintaa joltain osin, lähtevät asiakirjat syyttäjälle syyteharkintaan. Jos syyttäjä päättää nostaa syytteitä, käsitellään niitä oikeudessa myöhemmin.

Poliisin tekemiksi epäillyissä rikoksissa tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä ja esitutkinnan tekevät toisen poliisilaitoksen poliisit.