Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Mielipiteet: "Huo­ma­sin, että olin paljon po­si­tii­vi­sem­pi ilman ruutua" – Kai­kil­la nuo­ril­la pitäisi olla ruu­tu­ai­ka

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Pääkirjoitus

Mön­kä­reen elä­ke­vir­ka

Sosiaalidemokraattien ministerikierrätyksessä kansanedustajaksi 11 ministerivuoden jälkeen palautettu Sinikka Mönkärekään ei halua jäädä eläkkeelle arvostettuna

Sosiaalidemokraattien ministerikierrätyksessä kansanedustajaksi 11 ministerivuoden jälkeen palautettu Sinikka Mönkärekään ei halua jäädä eläkkeelle arvostettuna valtiopäiväveteraanina. Lääketieteen ja kirurgian tohtorin koulutus ja pitkä ministeriura pätevöittävät hänet Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtajan tehtävään, jakaahan RAY paljon rahaa myös terveydenhuoltoon. Lisäksi hän vastasi sosiaali- ja terveysministerinä RAY:n toimintaan liittyvistä asioista.

Silti eduskunnassakin tarvittaisiin pitkää kokemusta, ja Mönkäreen lähtö on talolle menetys. Poliittisten virkanimitysten ja eläkevirkojen veto on kuitenkin vastustamaton. Ani harvat kansanedustajat jäävät eläkkeelle täysin palvelleina veteraaneina.

Mönkäre aikoo sentään pysyä työelämässä 65-vuotiaaksi toisin kuin nykyinen toimitusjohtaja Markku Ruohonen, jonka työsopimus oikeuttaa hänet lähtemään eläkkeelle 60-vuotiaana ensi huhtikuussa. Ruohonen, joka sai myös työpaikkansa aikoinaan poliittisin perustein sosiaalidemokraattina, kertoi viikko sitten RAY:n hallitukselle eläkeaikeistaan.

Mönkäreen nimitys tuli yleiseen tietoon keskiviikkona vasta sen jälkeen, kun se oli jo tapahtunut. Menettelytapa on erikoinen demokratiassa. Salamyhkäisyydellä haluttiin ilmeisesti estää meteli, joka nimitysaikeesta olisi syntynyt, jos siitä olisi saatu vihiä etukäteen. Nimittäjät pelkäsivät kaiketi, että Mönkäreen nimitys olisi vaarantunut avoimuuden takia.

Tähän mennessä kovakaan kritiikki ei ole estänyt poliittisten virkanimitysten jatkumista. Niitä toteuttavat ovat kyllin paatuneita kestääkseen myös itseensä kohdistuvaa arvostelua. Ei haukku haavaa tee eikä oikeuta salamyhkäisyyteen.