Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Moni kuskaa risut ja lehdet ko­ti­pi­hal­ta kaa­to­pai­kal­le, mutta se on tut­ki­jan mie­les­tä turhaa – Katso vinkit, joilla teet pi­has­ta­si piirun verran eko­lo­gi­sem­man

Hilkka ja Tapani Ansaharju vaihtoivat nurmikon tilalle esikkoja ja istuttivat pihaansa puita ja pensaita, sillä pientalojen pihoillakin on merkitystä ilmastonsuojelussa. Kun valitsee sopivia istutuksia, ravinteiden ja hiilen kierto tehostuvat ja pörriäiset saavat levähdyspaikkoja. Pihavalmentaja Outi Tahvonen antaa viisi toteuttamiskelpoista vinkkiä ekologisempaan pihaan.

Hilkka ja Tapani Ansaharju istuttivat kuihtuneen pensasrivistön tilalle muun muassa keltasauramoa, ketohanhikkia, mäkitervakkoa sekä tunturineilikkaa. – Pari kesää tätä ehkä joutuu kitkemään, mutta sitten kasvit peittävät maan, he suunnittelevat.
Hilkka ja Tapani Ansaharju istuttivat kuihtuneen pensasrivistön tilalle muun muassa keltasauramoa, ketohanhikkia, mäkitervakkoa sekä tunturineilikkaa. – Pari kesää tätä ehkä joutuu kitkemään, mutta sitten kasvit peittävät maan, he suunnittelevat.
Kuva: Tomi Vesaharju

Nurmikkoa on käännetty tänä kesänä ylös sieltä täältä Hilkka ja Tapani Ansaharjun pihassa. Esimerkiksi luumupuun alle on nurmen sijasta istutettu rönsyansikkaa, esikkoa, tuoksukurjenpolvea ja muita maanpeittokasveja.

Samanlaisen käsittelyn on saanut tontin reunassa alue, jota rajaavat kivikkkoryhmä sekä puuvartisina kasveina syreenit, tuijat, keijuangervot, lumipalloheisi ja lumimarjapensaat.

– Nurmikkoa oli tuolta välistä vähän hankala hoitaa. Nyt koko alalle on istutettu maanpeittokasveja. Nurmikkoa ei enää tarvitse leikata, Tapani Ansaharju esittelee.

Esimerkiksi tällaiset oivallukset hämeenlinnalaispariskunta sai osallistuttuaan Hämeen ammattikorkeakoulun pihavalmennusprojektiin. Hankkeen tarkoituksena oli innostaa pientaloalueiden asukkaita muokkaamaan pihaansa niin, että pihan ravinteiden ja hiilen kierto tehostuisivat.

Osallistujille tarjottiin porkkanaksi apua perinteisessä pihasuunnittelussa, mutta lisäksi he saivat tietoa esimerkiksi siitä, miten pihan kasvillisuus voi entistä paremmin sitoa ilmasta hiilidioksidia. Keskusteluissa käsiteltiin myös sitä, kuinka hulevesien kanssa pärjää Suomen muuttuvissa sääolosuhteissa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.