Ihmiset: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Vanhat kuvat: 2000-lu­vun hauskaa hiih­to­elä­mää Oulussa

Luitko jo tämän: Heidi joi itsensä niin hir­veään kän­niin, että heräsi Oulun sel­viä­mis­ase­mal­ta

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Mölkky kek­sit­tiin huk­ka­lau­das­ta

Ylijäämäpala huonekalujätti Ikean sänkylautaa ja muutama kekseliäs mieli.Tästä tapahtumaketjusta vyörähti käyntiin 2000-luvun hittipelin tarina.

Ylijäämäpala huonekalujätti Ikean sänkylautaa ja muutama kekseliäs mieli. Tästä tapahtumaketjusta vyörähti käyntiin 2000-luvun hittipelin tarina.

Mölkky ei tosin ole pelitavaltaan mikään uusi keksintö. 1700-luvun espanjalaiset heittelivät Bilbaon kyläjuhlissa vastaavanlaisia kalikan paloja.

Suomessa mölkyn sukulaispeliä kyykkää taas pelattiin ahkerasti jo reipas sata vuotta sitten. Myös asemasotaan jähmettyneet korpisoturimme viskelivät aikaa tappaakseen puupalasia kumoon.

Kyykkä on perinjuurin karjalainen peli, joka levisi evakkojen mukana sisämaahan.

Sotien jälkeen vei useamman sukupolven ennen kuin karjalaispelin sovelluksesta kehkeytyi koko kansan mökkihupailu. Päijät-Hämeen koulutuskuntayhtymän ideariihi synnytti mölkkysovelluksen sattumalta hukkalautaa sahailemalla.

"Mölkyn suosio perustuu siihen, että monet alkoivat etsiä mökkituliaiseksi viinan sijaan jotain muuta. Mölkky on oiva seurapeli ja hyvä tapa tutustua ilman alkoholia", mietiskelee yksi mölkyn keksijöistä, Jouko Pylväs.

Pylväs taustoittaa, että mölkky nimi syntyi protestina 1990-luvulla vallinneelle englantilaistermien villitykselle. "Se on suomalainen nimi, joka tarkoittaa alkujaan lapsen pakaraa Elias Lönnrotin sanakirjan mukaan. Mölkyttäminen taas tarkoittaa keinuttamista."

Mölkystä on versonut joukko kopioita. Kopioversiot eivät saa käyttää nimessään mölkky-sanaa, sillä sitä suojaa tuotemerkki. Heittopelin voi tehdä kätevästi myös itse. Katso ohje vierestä.