MM-tit­te­li­ot­te­luun­sa val­mis­tau­tu­va Lotta Loik­ka­nen: "Mök­ki­vii­kon­lop­pu ka­ve­rei­den kanssa voi olla vaa­ral­li­sem­pi kuin am­mat­ti­nyrk­kei­lyot­te­lu"

Ammattinyrkkeilyn kuolemantapaukset ovat puhuttaneet laajasti kuluneen vuoden aikana.

Nyrkkeilijä Lotta Loikkanen sparraamassa Oulun Kamppailuklubilla.
Nyrkkeilijä Lotta Loikkanen sparraamassa Oulun Kamppailuklubilla.
Kuva: Pekka Peura

Ammattinyrkkeilyn kuolemantapaukset ovat puhuttaneet laajasti kuluneen vuoden aikana. Joulukuiseen MM-titteliotteluunsa valmistautuvaLotta Loikkanen on seurannut keskustelua kiinnostuneena.

Hänen tulokulmansa aiheeseen on maltillinen.

– Ottelun tapahtumia seuraavat kehätuomari, nyrkkeilijän niin sanottu kulmamies sekä lääkäri. Kaikkien tehtävä on katsoa, ettei nyrkkeilijälle satu mitään. Ehkä voisi ajatella, että mökkiviikonloppu kavereiden kanssa voi olla vaarallisempi kuin ammattinyrkkeilyottelu, Loikkanen muotoilee.

Arjessaan Loikkanen käyttää tervettä harkintaa ja maalaisjärkeä.

– Aina sparratessani käytän kypärää. Enkä koskaan tee tyhmää harjoitusta, jossa minuun vain sattuu. Ei ole mitään järkeä ottaa matsia ison äijän kanssa – sellaisen, joka ei osaa hillitä voimiaan. Onneksi 49-kiloisten naisten otteluissa tulee harvemmin tyrmäyksiä. Turvallisuusnäkökulmat ovat puolellani.

Kertalaakityrmäystä Loikkanen ei ole kokenut koskaan, mutta kertaalleen ottelu on päättynyt kolmen luvunlaskun jälkeen kehätuomarin keskeytyksellä ensimmäisessä erässä. Kokemus oli opettavainen.

– Näin kävi amatööriurallani, kun olin turnauksessa Tunisiassa ja kohtasin srilankalaisen olympiakävijän. Jouduin heti lyöntirummutukseen, jonka jälkeen olo tuntui siltä kuin olisin ollut pesukoneessa, Loikkanen muistaa.

– Vielä ennen ottelua mietin, mitkä onnenkalsarit laitan jalkaani. Häviön jälkeen ymmärsin, ettei millään kalsareilla tai vaikka ennen ottelua syömälläni energiapatukalla ole merkitystä.