Mainos

Miten työ­kuor­mi­tus vai­kut­taa tuki- ja lii­kun­tae­li­mis­töön? "Työ­fy­sio­te­ra­peut­ti voi ohjata tur­val­li­seen työs­ken­te­lyyn"

Teetkö raskasta fyysistä työtä vai istutko päivät pitkät näyttöpisteellä? Milloin viimeksi olet tarkistanut, onko työergonomiasi kunnossa? Työhyvinvointiin tulisi kiinnittää tarkasti huomiota. Näillä keinoilla pääset eteenpäin.

Oululainen Easymove tarjoaa monipuoliset kuntoutus-, liikunta- ja työhyvinvointipalvelut. Toimipisteet sijaitsevat Oulun ja Kempeleen alueella.
Oululainen Easymove tarjoaa monipuoliset kuntoutus-, liikunta- ja työhyvinvointipalvelut. Toimipisteet sijaitsevat Oulun ja Kempeleen alueella.

Istumatyöstä kipeytyvä niska-hartiaseutu ja hiirikäden kivut ovat monelle päätetyötä tekevälle tuttuja vaivoja. Rakennustyömailla tai suurtalouskeittiössä työskentelevät kärsivät puolestaan enemmän olkapään ja selän erilaisista kiputiloista. Kuulostaako tutulta? Eikä ihme, sillä tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ovat tavallisimpia työhön liittyviä terveysongelmia.

"Fysioterapeutin vastaanotolla emme lähde parantamaan pelkkää oiretta, kuten päänsärkyä tai niskasärkyä, vaan tarkoituksenamme on ensisijaisesti selvittää, miksi juuri nämä kohdat oireilevat", Roosa Myllylä kertoo.

Easymoven asiantuntevat fysioterapeutit auttavat myös löytämään oikeanlaiset harjoitteet jokaiselle yksilöllisesti. Vuoropuhelu asiakkaan kanssa on kaiken a ja o.

"Työmme lähtee aina liikkeelle asiakkaan tavoitteista ja motivaatiosta", Myllyllä toteaa.

Työn kuormituksen arviointi

Yksilöön liittyvien ominaisuuksien lisäksi työn luonne vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistön eli tule-vaivojen esiintymiseen. Työfysioterapeutti voi arvioida ensin työpaikkaselvityksellä muuan muassa työmäärää, työvaiheen kestoa, työtehtävässä tarvittavaa voimaa, toistuvuutta, työasentoja, työympäristöä sekä sen sopivuutta työntekijälle. Näitä tekijöitä tarkastellessa arvioidaan työn kokonaiskuormitusta.

"Työergonomian lisäksi olisi syytä usein tarkastella myös työtekijän vapaa-ajan liikuntatottumuksia, ryhtiin liittyviä tekijöitä sekä lapaluun toimintaa ja lihasvoimaa, jotta työntekijä välttyisi toistotyön aiheuttavalta rasitukselta", Myllylä muistuttaa.

Esimerkiksi kaupan kassatyöntekijän työ voidaan määritellä toistotyöksi koska työvaiheiden kesto, voiman käyttö ja työliikkeet ovat suhteellisen samanlaisia. Tämän tyyppinen toistotyö voi altistaa monille yläraajan kiputiloille, kuten olkapään jännetulehduksille, tenniskyynärpään oireille ja rannekanavanoireyhtymälle.

"Toistotyössä tyypillisesti samat työvaiheet toistuvat uudelleen lyhyen ajan sisällä. Työvaiheet kestävät useimmiten vähemmän kuin 30 sekuntia tai samat liikkeet toistuvat yli puolet työvaiheesta."

Tule-vaivojen esiintymiseen voi vaikuttaa ikääntyminen, sukupuoli, heikko yleinen terveydentila, pidempään jatkuneet univaikeudet, perimä sekä puutteet osaamisessa kuten kehoa liiallisesti kuormittavat nostotekniikat. ”Avainasemassa on liikunnan harrastaminen sopivassa suhteessa.”
Tule-vaivojen esiintymiseen voi vaikuttaa ikääntyminen, sukupuoli, heikko yleinen terveydentila, pidempään jatkuneet univaikeudet, perimä sekä puutteet osaamisessa kuten kehoa liiallisesti kuormittavat nostotekniikat. ”Avainasemassa on liikunnan harrastaminen sopivassa suhteessa.”

Ennaltaehkäisyn tärkeys

Työstä aiheutuvien fyysisten kuormitustekijöiden lisäksi työntekijän ominaisuuksilla ja elintavoilla on vaikutusta tule-vaivojen syntyyn. Avainasemassa on sopivassa suhteessa liikunnan harrastaminen, joka onkin perusta tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien sekä perinteisten kansansairauksien ehkäisyssä.

"Tutkimusten mukaan normaalipainoisella, tupakoimattomalla ja liikuntaa aktiivisesti harrastavalla työntekijällä on pienempi riski sairastua tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin verrattuna työntekijään, jonka elintavat ovat päinvastaiset", Myllylä toteaa.

Työfysioterapeutin mukaan tule-vaivojen kanssa on erittäin tärkeää muistaa ennaltaehkäisevän työn merkitys, mitä pitäisi saada tuotua enemmän esille.

Ennaltaehkäisevän työn kannalta Myllylä muistuttaa, että tauot ovat tärkeitä työpäivien aikana. Normaalisti istumatyössä työntekijä voi viettää aikaa näytepäätteen edessä jopa 8 tuntia. Kun tähän lisätään työmatkat ja lasten kuskaaminen harrastuksiin autolla, voi istumisen määrä nousta todellakin suureksi päivän aikana.

"Tässä tilanteessa olisi tärkeä miettiä, millä keinoin voisi saada aktivointia päivään. Monipuolinen liikunnan harrastaminen on tähän oikein hyvä vaihtoehto", Myllyä kertoo.

"Toisaalta jos työ on jo valmiiksi kuormittavaa, tulisi tarkastella tuleeko kuormitusta jo liikaa. Olisi hyvä pyrkiä tasapainoittamaan kuormitusta."

Jos työkuormituksesta tai tule-vaivoista nousee kysymyksiä, kannattaa tällöin olla rohkeasti yhteydessä Easymoven asiantuntevaan henkilökuntaan.  Mitä aiemmin asiakas ottaa yhteyttä asiantuntijaan tule-vaivan kanssa, sitä nopeammin asiakas voi kuntoutua.

"Meillä Easymovella fysioterapian kenttä on edustettuna todella kattavasti. Työfysioterapia on yksi osa fysioterapian laajaa kenttää. Asiakas saa kattavat kuntoutus- ja hyvinvoinnin palvelut asiantuntevalta tiimiltämme. Tervetuloa!" 

Infoboksi

Easymove

Lue lisää Easymoven toteuttamasta työfysioterapiasta sekä työergonomian kartoituksesta.


Ota yhteyttä


Kuntoutuspalvelut

kuntoutus@easymove.fi

020 734 2090


Liikuntapalvelut

liikunta@easymove.fi

020 734 2091 


Yritysten työhyvinvointipalvelut

yritykset@easymove.fi

050 472 2714


Toimipisteet


Oulu – Pateniemi

Keskuskatu 7, 90800 Oulu


Kempele – Zemppi

Pekurintie 2, 90450 Kempele


Oulu – Keskusta

Koulukatu 34, 90100 Oulu


Easymoven verkkosivut >>