Mi­ta­li­roh­mu Tero Pit­kä­mä­ki pohtii tu­le­vai­suut­taan: "Ei hinkua mennä heit­tä­mään 78 metriä kan­sal­li­siin ki­soi­hin"

Keihäänheiton seitsenkertainen arvokisamitalisti Tero Pitkämäki ei lähtenyt tavoittelemaan Dohan MM-kisapaikkaa, koska ei kokenut olevansa riittävän kovassa heittokunnossa.

Tero Pitkämäki ei vielä spekuloi uransa jatkon suhteen.
Tero Pitkämäki ei vielä spekuloi uransa jatkon suhteen.
Kuva: Anssi Mäkinen

Keihäänheittäjä odotti tämän kesän tulostasonsa nousua turhaan

Keihäänheiton seitsenkertainen arvokisamitalisti Tero Pitkämäki ei lähtenyt tavoittelemaan Dohan MM-kisapaikkaa, koska ei kokenut olevansa riittävän kovassa heittokunnossa.

Pitkämäki tiedotti päätöksestään viime viikolla managerinsa Tero Heiskan kautta ja taustoitti itse tilannettaan enemmän maanantaina.

–  Viime torstain heittoharjoituksen jälkeen tein päätöksen, että Doha saa jäädä. Odottelin viime hetkille saakka tason nousua, mutta sellaista ei tullut. Vaikka kolme viikkoa olisi ollut vielä aikaa ylittää MM-raja, se olisi ollut liian lyhyt aika riittävään tason nousuun, Pitkämäki kertoi puhelimitse STT:lle.

Pitkämäeltä operoitiin vuosi sitten elokuussa tukijalan polven katkennut eturistiside. Heittäjän mukaan kuntoutus edistyi nopealla vauhdilla loppukevääseen asti, mutta lopulta jalkojen ominaisuudet eivät kuitenkaan ehtineet palautua riittävästi, vaikka polvessa kipuja ei ole ollutkaan kuukausiin.

–  Olen ollut aina jalkaheittäjä. Tuloksissani näkyy heti, jos jalkojen iskukyvystä uupuu.

Loppusilaus jäi tulematta

Pitkämäki elätteli vielä hiljattain toiveita siitä, että MM-rajan 83 metriä rikkominen olisi mahdollista.

–  Olen päässyt tykittämään keihästä niin kuin olen halunnut. Yritystä kyllä oli, mutta loppusilausta ei tullut. Tässä iässä tuntuu lopullinen kuntoutuminen kestävän yllättävän kauan, 36-vuotias Pitkämäki sanoi ja arvioi tulostasonsa olevan tällä hetkellä 77–80 metrin välissä.

Pitkämäkeä ei nähdä hyvin todennäköisesti kilpailemassa tällä kaudella lainkaan.

–  Vaatimustaso on itsellä niin korkealla, että tuskin sitä saavutan. Ei ole hinkua mennä heittämään 78 metriä kansallisiin kisoihin. Haluan itseni siihen kuntoon, että voin kilpailla kansainvälisellä tasolla, kolmesti Vuoden urheilijaksi valittu Pitkämäki painotti.

Tokion olympialaiset ja Pariisin EM-kisat täyttävät ensi kesänä yleisurheilukalenteria. Pitkämäki ei maanantaina halunnut spekuloida vielä sen enempää tulevaisuudestaan.

– Pohdin omia fiiliksiä jatkon suhteen. En viitsi tehdä sitä päätöstä tässä synkimpänä hetkenä.