Mitä tehdä, jos kohtaa yk­si­näi­sen hir­ven­va­san? Kor­kea­saa­ren eläin­tar­ha oh­jeis­taa

Epäselvässä tilanteessa kannattaa soittaa paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen.

Korkeasaaren villieläinsairaalaan on viime aikoina saanut useita huolestuneita yhteydenottoja yksin löydetyistä hirvenvasoista. Kuinka kuuluisi toimia, jos kohtaa heinikossa kyhjöttävän vasan, jonka emää ei näy mailla halmeilla? 

1. Älä hätäänny

Korkeasaaren villieläinhoitajat muistuttavat, että vaikka maassa makaava tai surkeasti emäänsä kutsuva vasa voi vaikuttaa olevan suuressa hädässä, on tilanne hirvieläimille normaali. Hirven vasat, kuten muutkin hirvieläimet, ovat muutaman päivän ikäisinä vielä liian pieniä liikkumaan emänsä kanssa. Siksi emä jättää vasan suojaisaan paikkaan ja palaa ehkä vasta iltahämärissä imettämään sitä. Emä ei oleile jälkeläisensä läheisyydessä, sillä vasa on yksin paremmin piilossa tuoksuttomuutensa ja suojavärinsä ansiosta.

2. Älä koske vasaan

Jos ihminen poimii vasan syliinsä ja lähtee etsimään sille apua, vasan elinmahdollisuudet heikentyvät huomattavasti. Tällaisessa tilanteessa vasa tulee välittömästi palauttaa löytöpaikalle tai lähimpään suojaisaan paikkaan, josta emä voi sen löytää. Vasan vointia ei pidä seurata lähietäisyydeltä, vaan etäämpää kiikarein tai ikkunan takaa, jolloin emä ei välttele paikkaa ihmisten vuoksi, eläintarhasta kerrotaan.

Korkeasaaren mukaan hoiviin otettuja hirvieläinten vasoja on vaikea palauttaa onnistuneesti takaisin luontoon, sillä ilman lajitoverin mallia vasa kesyyntyy ja leimautuu ihmiseen. Tällainen vasa joutuu luonnossa pelottomuutensa vuoksi vaaraan ja etenkin hirvet voivat olla myös ihmiselle vaaraksi. Eläintä ei välttämättä pystytä sijoittamaan lajitoveriensa seuraan eläintarhaan, eikä luonnonvaraista eläintä saa ottaa myöskään lemmikiksi.

3. Jos olet epävarma, soita eläinsuojeluyhdistykselle

Jos vasa kuitenkin vaikuttaa loukkaantuneelta, tai sen avuntarpeesta on epävarmuutta, kannattaa soittaa ensin asiantuntijalle ennen tilanteeseen puuttumista. Hyviä neuvoja saa esimerkiksi paikallisilta eläinsuojeluyhdistyksiltä. 

Lähde: Korkeasaaren eläintarha