Mitä pitää muis­taa, kun polttaa kynt­ti­löi­tä? "Ti­las­sa ei saa olla val­vo­mat­ta lapsia tai ko­tie­läi­miä"

Joulunaika on myös kynttilöiden polttamisen sesonkia.

Kynttilöitä poltetaan paljon joulunaikana.
Kynttilöitä poltetaan paljon joulunaikana.
Kuva: Heikki Uusitalo

Joulunaika on myös kynttilöiden polttamisen sesonkia.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas, millainen muistilista kannattaa käydä läpi kynttilöitä sytyttäessä?

– Kynttilälle tukeva, palamaton jalusta. Riittävästi etäisyyttä palavaan aineeseen. Ei palava-aineisia koristeita kynttilän kanssa. Tilassa ei saa olla valvomatta lapsia tai kotieläimiä, jotka voisivat saada kynttilän kaatumaan tai siirtymään. Ja viimeinen tärkeä asia on se, että kynttilää ei jätetä valvomatta ja se sammutetaan, kun tilasta poistutaan tai mennään nukkumaan.

Pitääkö led-kynttilöitä käyt-täessä huomioida jotain ja voiko ne jättää päälle yöksi?

– Tilastollisesti ei ole havaittu, että niistä aiheutuisi tulipaloja. Tehdasvalmisteisen tuotteen käyttöohjeet on yleisesti aina syytä lukea. Tilastojen valossa led-valon voi jättää päälle yöksi.

Sattuuko kuusenkynttilöiden kanssa vahinkoja ja ovatko vaikkapa 30 vuotta vanhat kuusenkynttilät riski?

– En ole ollut tutkimassa ensimmäistäkään paloa, jonka sähkötoimiset kuusenkynttilät olisivat sytyttäneet. Aina ei voida vetää suoraa johtopäätöstä siitä, että ikääntyminen altistaisi tulipaloille. Oleellista on, että tuote on ehjä ja sitä käytetään niissä olosuhteissa, missä sitä kuuluu käyttää. Vanhemmat tuotteet hehkulampulla lämpiävät jonkin verran enemmän kuin esimerkiksi led-käyttöiset kuusenkynttilät, joten näiden osalta neuvoisin, että suottapa niitä jättää yöksi palamaan.

Mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota ulkotulia polttaessa?

– Pitkälti samoihin asioihin kuin kynttilöitä polttaessa. Jos ulkotulella aiheuttaa tulipalon, se on yleisimmin asetettu palava-aineiselle alustalle, joka voi olla vaikkapa terassin laudoitus tai muovinen tai puinen puutarhakaluste. Eli palamaton alusta ja vähintään metri etäisyyttä terassirakenteista ja muista. Ja jos tuli on vaikka palamattomalla alustalla terassin päällä, estetään vielä se, että se ei esimerkiksi tuulen vuoksi pääse siirtymään. Foliokynttilä tai metallinenkin ulkotuli saattaa helposti siirtyä, kun steariini alkaa olla vähissä ja se kevenee.