Kolumni

Mitä oikein tapahtui Porin yössä? Rinteen ja Sipilän sanaharkkaan olisi hyvä saada selvyys

Houkutteliko pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sosiaalidemokraatteja hallitukseen heinäkuussa 2017 vai ei?

Kolumnin kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnin kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Houkutteliko pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sosiaalidemokraatteja hallitukseen heinäkuussa 2017 vai ei? Saiko SDP tietää Sipilän väistymisestä puoluejohdosta jo muutama päivä ennen viime kevään eduskuntavaaleja?

Muun muassa nämä kysymykset nousivat pintaan tällä viikolla, kun toimittajat Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen julkaisivat pääministeri Antti Rinteen (sd.) elämäkerran.

Antti Rinne – Koko tarina on niin sanotusti auktorisoitu eli elämäkerran kohde on myötävaikuttanut kirjan syntyyn. Näin tehdyt elämäkerrat silittelevät väkisinkin kohdettaan myötäkarvaan. Kun sama kaksikko teki auktorisoimattoman kirjan tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä, tämä koki tulleensa elävältä nyljetyksi.

Alun kysymykset ovat kiinnostavia. Vastaus ainakin ensimmäiseen riippuu siitä, keneltä kysyy. Politiikassa ei ole samalla tavalla ehdottomia totuuksia kuin vaikkapa luonnontieteissä. Sitäkin enemmän siinä on tulkintoja sekä eri tavalla muistamista – tai unohtamista.

Rinne kertoo kirjassa, että Sipilä olisi Porin Suomi-Areenan yön tunteina tarjonnut hotelli Vaakunan huoneessa SDP:lle hallituspaikkaa. SDP olisi näin korvannut kokoomuksen keskustan hallituskumppanina.

Keskusta olisi hallituskumppania vaihtamalla päässyt kokoomuksen hellimästä, ja SDP:n inhoamasta, sote-uudistuksen markkinamallista ja samalla pitänyt kiinni omasta lellikistään eli maakuntamallista.

Rinteen vastaus oli, että SDP menee hallitukseen vain vaalien kautta. Rinne kysyi neuvoa puolueen entisiltä puheenjohtajilta, muun muassa Paavo Lipposelta.

Sipilä vastasi torstaina, että hallitusovi oli oppositiolle auki vain perussuomalaisten hajoamisen aikana kesäkuussa, mutta ei heinäkuussa 2017. Tuolloin sote-uudistus oli jämähtänyt perustuslakivaliokunnassa.

"Mitään hallitustarjouksia ei ole tehty kenellekään näiden keskustelujen ulkopuolella", Sipilä sanoi esimerkiksi Suomenmaassa.

Politiikan salaisista takahuonetapaamisista ei yleensä tehdä pöytäkirjoja. Siksi ehdotonta totuutta myöskään Porin yön tapahtumista on vaikea löytää. Nyt on nykyisen ja entisen pääministerin sana sanaa vastaan. Ristiriita on niin räikeä, että asiaan olisi saatava selvyys.

Oman lisänsä soppaan tuo se, että Ilta-Sanomat kertoi Sipilän kysyneen demareita kokoomuksen tilalle lokakuussa 2017. Tuolloin Rinne kiisti asian, jonka hän nyt kertoo elämäkerrassaan tapahtuneen jo kesällä 2017. Sipilän torstaiset kommentit olivat puolestaan sellaisia, että niihin jäi tulkinnanvaraa.

Rinteen sanojen motiiveja sopii miettiä. Jo oppositiovuosina Rinne käytti puolueessaan ei aina niin puhtaita konsteja. Porin episodi tuo ei kirkasta myöskään Sipilän kilpeä.

Toinen kysymys siitä, että SDP sai tietää Sipilän vetäytymisaikeista jo neljä päivää ennen vaaleja tuo lisävaloa viime kevään hallitusneuvotteluihin. Tätä tietoa ei edes keskustasta kiistetty.

Sipilän aikeista kerrottiin demareille, koska keskusta halusi hallitukseen odotetun vaalivoittajan kanssa. Rinne ja Sipilä ottivat vaalikaudella niin lujasti yhteen, että heidän mahtumisensa saman hallituksen ministereiksi olisi ollut ihme. Kirjan mukaan Rinne valmistautui hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa, vaikka piti keskustavaihtoehtoa parempana.

Mutkaksi matkaan tuli, kun keskusta koki vaaleissa historiansa pahimman vaalitappion. Siksi vei aikansa vaalien jälkeen ennen kuin mieli muuttui, Rinteen julkisesti esittämän pyynnön jälkeen.

SDP:n ja keskustan viimekeväinen hallituskauppa oli kokoomuksen korvapuusti. Rinteen kertoma Sipilän tarjouksesta on takavuosien korvapuolueelle oikea tillikka. Tämä kuului kokoomusjohtaja Petteri Orpon kommenteista. Puuttui vain, että hän olisi käyttänyt keskustasta edesmenneen demarivaikuttaja Aimo Kairamon kuuluisaa sanontaa.

Kuka sanoi mitä -sanaharkka osoittaa taas kerran politiikan raadollisuuden. Politiikassa pyritään valtaan tai pyritään pysymään vallassa, välillä kovinkin keinoin.

Vaikka tässä kiistassa puhepukarit eivät olekaan savolaisia, vastuu siitä, mitä oikein tapahtui taitaa siirtyä kuulijalle.