Mitä kuuluu, Rebekka Naatus? – "Kukapa ei ha­luai­si olla ritarin puo­li­so"

Kaleva.fi kysyi kesäkuulumisia Oulun seurakuntayhtymän viestintäpäällikköltä Rebekka Naatukselta.

Rebekka Naatus viettää kesälomansa pätkissä. Rebekka Naatus harrastaa pitkien matkojen juoksemista.
Rebekka Naatus viettää kesälomansa pätkissä.
Rebekka Naatus viettää kesälomansa pätkissä.
Kuva: Anna-Mari Kilpijärvi

Oulun seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö ja Rauhan Tervehdyksen vt. päätoimittaja Rebekka Naatus muistetaan vuosien varrelta muun muassa rohkeista kannanotoistaan. Vapaa-ajallaan Naatus juoksee intohimoisesti pitkiä matkoja.

Kaleva.fi kysyi Naatukselta kesäkuulumisia.

Hei Rebekka! Mitä kuuluu?

– Oikein hyvää! Olen loman jälkeisessä työn alussa ennen seuraavaa lomapätkää. Kävimme juuri puolisoni kanssa pienen lomamatkan Pariisissa ensimmäistä kertaa yhdessä, kun kuopus oli hoidossa isovanhemmilla. Se oli oikein luksusjuttu. Nyt on mukava odottaa rentoutuneena uutta lomapätkää.

Juoksit toukokuussa järjestetyssä Terwamaratonissa kolmannelle sijalle. Oletko malttanut sittemmin pitää ylimenokautta?

– Kyllä lepäilinkin Terwamaratonin jälkeen, mutta Turussa oli lomamatkalta palatessamme Paavo Nurmi marathon, jossa kävin juoksemassa kympin matkan. Se oli ihan hauska siirtymä takaisin vähän tiukempaan harjoittelukauteen. Ajattelin vielä juosta yhden maratonin ennen talvea.

Mikä juoksemisessa on sinulle parasta?

Rebekka Naatus harrastaa pitkien matkojen juoksemista.
Rebekka Naatus harrastaa pitkien matkojen juoksemista.
Kuva: Sami Korkala

– Se on minulle hirveän rentouttavaa ja auttaa myös keskittymään sekä rauhoittumaan. Se on meditatiivinen juttu. Kun sitä tekee säännöllisesti, niin juoksemisesta tulee helppoa eikä kevyt lenkkeily rasita.

Pystytkö arvioimaan puhki kuluttamiesi lenkkarien määrää?

– Parit kestävät korkeintaan 1 000–1 500 kilometriä. Kyllä ne minulla ovat kymmenissä. Nuorempana käytin vain tietyn merkin ja mallin kenkiä, mutta askellukseni on muuttunut lisääntyneen harjoittelun myötä. Nyt minulla on useampia kenkiä eri matkoille ja treeneille.

Miltä tuntuu olla ranskalaisen ritarin puoliso? (Naatuksen puoliso on oululainen sarjakuvataiteilija Ville Ranta, joka sai helmikuussa Ranskan kansallisen ansioritarikunnan ritarimerkin)

– Sehän on tietysti mahtavaa! Kukapa ei haluaisi olla ritarin puoliso. Olemme leikitelleetkin, että mikä olisi minulle sopiva rooli, jos hän on ritari. Olisiko se hevonen tai narri? Monet ovat sanoneet, että leidi olisi sopiva, niin olen sitten käyttänyt sitä, Naatus nauraa.

Olet opiskellut kirjoittamista, proosaa ja lyriikkaa. Mitä kevyttä mökkilukemista suosittelisit tuttavalle?

– Olen itse lukenut nyt enimmäkseen muuta kuin kevyttä. Kaivoin pitkästä aikaa Virginia Woolfin tekstejä ja täytyy sanoa, että vaikka häntä pidetään ehkä vaikeana ja filosofisena kirjoittajana, niin hänellä on myös paljon suorasanaista pohdintaa ihmisten välisistä suhteista, valtapeleistä ja rooleista. Ehkä suosittelisin häntä klassikkokirjailijana, vaikka hän ei ehkä olekaan ihan kevyimmästä päästä.

Minkä kouluarvosanan annat kesälle tähän mennessä sään puolesta?

– Viime aikoina ei ole satanut räntää, joten voin antaa vaikka kahdeksan! Se on jo ihan hyvä. Voi olla tyytyväinen, kunhan ei kokoajan sada.

Millaisia kesäsuunnitelmia sinulla on?

– Seuraavan lomapätkän aikana on tarkoitus pysyä Oulun seudulla. Ehkä piipahdamme Hailuodossa. Pienin lapsi tykkää kovasti eläimistä, niin lehmien lähelle pitäisi päästä. Saisi sellaista konkreettista tuntumaa eläimiin, jotka kiinnostavat kirjoissa ja lastenohjelmissa.

Kaleva.fi kysyy kuulumisia henkilöiltä, jotka ovat tuttuja Oulusta tai muualta lähiseudulta. Kerro alla olevaan kommenttilaatikkoon, kenen kuulumisia sinusta toimituksen kannattaisi kysyä.