Mitä kuuluu, Mika Ron­kai­nen? "Suomen Elo­ku­va­sää­tiö näkyi myön­tä­neen juuri tällä vii­kol­la tuo­tan­to­tuen tv-sar­jal­lem­me"

Oululainen elokuvaohjaaja Mika Ronkainen on niittänyt mainetta ja kunniaa dokumenttielokuvillaan ympäri maailmaa. Kaleva.fi kysyi Ronkaisen kuulumisia.

Elokuvaohjaaja Mika Ronkainen sanoo, että dokumentit ovat jättäneet hänet. Merja Aakon kanssa käsikirjoitettu tv-sarja on juuri saanut Suomen Elokuvasäätiön tuotantotuen ja työn alla on myös toinen fiktiivinen käsikirjoitus yhdessä Aakon kanssa.
Elokuvaohjaaja Mika Ronkainen sanoo, että dokumentit ovat jättäneet hänet. Merja Aakon kanssa käsikirjoitettu tv-sarja on juuri saanut Suomen Elokuvasäätiön tuotantotuen ja työn alla on myös toinen fiktiivinen käsikirjoitus yhdessä Aakon kanssa.
Kuva: Peura Pekka

Oululainen elokuvaohjaaja Mika Ronkainen on niittänyt mainetta ja kunniaa dokumenttielokuvillaan ympäri maailmaa. Kaleva.fi kysyi Ronkaisen kuulumisia.

Mitä kuuluu, Mika Ronkainen? Missä olet juuri nyt?

– Ihan hyvää kuuluu, kiitos kysymästä. Olen juuri nyt käsikirjoitustöissä Intiassa kollegani Merja Aakon kanssa.

Millaista siellä Intiassa on, onko siellä hyvät olosuhteet keskittyä kirjoittamiseen? Ajattelitteko pitkäänkin siellä viipyä?

– Intiassa on kuumaa ja leppoisaa. Elo täällä on hyvin yksinkertaista ja sen verran irti perusarjesta, että pystyy hyvin keskittymään kirjoittamiseen, kunhan vain muistaa välillä pulahtaa mereen uimaan. Eiköhän täältä kotiin viimeistään jouluksi tulla.

Oululaiset ovat kuulleet sinusta viimeksi viime vuoden keväällä, jolloin ohjasit Oulun kaupunginteatterin isolle näyttämölle näytelmän Laulu koti-ikävästä, joka pohjautui palkittuun samannimiseen dokumenttiisi. Mitä olet tehnyt sen jälkeen?

– Hankin pianon ja soittelin sitä. Ja opiskelin kirjallisuutta ja filosofiaa. Pidin molemmista puuhista melkoisesti.

Mitä sinulla on parhaillaan työn alla?

– Monenlaista. Suomen Elokuvasäätiö näkyi myöntäneen juuri tällä viikolla tuotantotuen tv-sarjallemme, joka toivottavasti kuvataan jo ensi vuonna, ja Merjan kanssa tosiaan kehittelemme jo seuraavaa yhteistä projektia täällä. Lisäksi jahka pääsen takaisin Suomeen, jatkan Antti Tuurin kanssa elokuvakäsikirjoituksen tekoa Tuurin Tangopojat-romaanista.

Kerro vähän lisää tv-sarjasta, mikä on genre, mihin tapahtumat sijoittuvat!

– Tarina sijoittuu pohjoiseen, Oulun nurkille, mutta valitettavasti menin allekirjoittamaan sopimuksen, jonka mukaan en saa kertoa sarjasta vielä sen enempää. Muuten minut vedetään kölin ali ja halstrataan aamunkoitteessa.

Kuulumisesi kuulostavat hyvin fiktiivisiltä, oletko jättämässä dokumentit?

– Kävi varmaan niin, että dokumentit jättivät minut. En keksinyt enää, miten niiden tekeminen tuntuisi haastavalta, mihin suuntaan jatkaisin. Tein niitä kuitenkin parikymmentä vuotta ja Laulu koti-ikävästä oli minusta looginen päätepiste sille. Joten juuri nyt kiinnostaa fiktiivinen kerronta enemmän. On mukava tehdä asioita, joita en ole aiemmin tehnyt. Samasta syystä syrjähyppy teatteriin oli todella piristävä tapaus.

Kaleva.fi kysyy kuulumisia henkilöiltä, jotka ovat tuttuja Oulusta tai muualta lähiseudulta. Kerro alla olevaan kommenttilaatikkoon, kenen kuulumisia sinusta toimituksen kannattaisi kysyä.