Mitä kuuluu, Kari "Mälli" Mä­läs­kä? "O­vi­mie­hen työtä ei ole ollut ikävä, mutta ihmisiä on"

Jumpru Pubin entinen portinvartijana Kari "Mälli" Mäläskä jäi eläkkeelle ovimiehen työstä puolitoista vuotta sitten. Kysyimme legendaarisen portsarin kuulumisia.

Kari Mäläskä vahti Jumpru Pubin ovella lähes 40 vuotta, kunnes hän jätti yötyöt syksyllä 2016.
Kari Mäläskä vahti Jumpru Pubin ovella lähes 40 vuotta, kunnes hän jätti yötyöt syksyllä 2016.
Kuva: Pekka Peura

Jumpru Pubin entinen portinvartija Kari "Mälli" Mäläskä jäi eläkkeelle ovimiehen työstä puolitoista vuotta sitten. Mäläskä piti yöllisiä juhlijoita kurissa lähes neljän vuosikymmenen ajan. Kysyimme legendaarisen portsarin kuulumisia.

Terve Kari, mitä kuuluu?

Minähän olen edelleen Jumprun kirjoilla ja teen pienimuotoisia remonttihommia. En ole enää nuoruuden iskussa, mutta 5–7 tunnin päiviä tulee vielä tehtyä.

Olen pitänyt itseni hyvässä kunnossa. Laihdutin viiden vuoden aikana 30 kiloa. Kilot lähtivät, kun lopetin kaiken turhan syömisen. Tiedätkö sellaisen, kun makaa sohvalla ja ajattelee, että mahaan mahtuisi taas, ei muuta kuin jääkaapille. Sain laihduttamalla sokeriarvot kuntoon ja nyt jaksan ihan eri tavalla tehdä kaikkea.

Eivätkö vapaat eläkepäivät jo houkuttele?

Olen 15-vuotiaana mennyt töihin ja elättänyt aina itseni ja välillä vähän muitakin. Työ on minulle sellainen kiinnekohta elämään, etten osaa olla tekemättä mitään. Aion jatkaa töitä niin kauan kuin hengitän ja pystyn liikkumaan.

Pikkuisen olen miettinyt, että jos ensi talvena vuokraisin asunnon Espanjasta. Se ei ole kuitenkaan kiveen hakattu. Manner-Espanja kiinnostaa, koska siellä on suuri suomalaisyhteisö. Olen sosiaalinen ihminen ja tarvitsen ihmisiä ympärilleni.

Onko ollut ikävä Jumprun ovelle?

Ovimiehen työtä ei ole ollut ikävä, mutta ihmisiä on. Kun jätin ovimiehen hommat, ajattelin, että ihanaa kun ei tarvitse enää öitä valvoa. Yhtäkkiä huomasin, että kun on 40 vuotta ollut koko ajan ihmisten kanssa tekemisissä, niin tulikin sitten jonkinlainen sosiaalinen tyhjiö. 

Tulevatko ihmiset jututtamaan, kun törmäävät sinuun kaupungilla?

Koko ajan tullaan tervehtimään ja kättelemään. Viime kesänä kun kävin asiakkaana Jumprussa, niin sehän oli älytöntä halailua ja kättelyä. Kaikki kyselivät mitä otat, mitä otat. Omaa rahaa siellä tarvinnut käyttää yhtään. 


Kalevan Mitä kuuluu -juttusarjassa haastatellaan pohjoispohjalaisille tuttuja henkilöitä. Kenen kuulumisia sinä haluaisit lukea? Ehdota itseäsi kiinnostavaa henkilöä alla olevaan kommenttilaatikkoon.